Tesla
En blå Tesla Model S.

Tesla förlorar 4.000 dollar per såld bil

Publicerad 9 augusti 2015 kl 20.21

Konsument. Tesla Motors uppges just nu förlora 4.000 dollar per såld Tesla Model S, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Förra kvartalet gick Tesla back 47 miljoner dollar samtidigt som man levererade 11.532 bilar, vilket innebär en nettoförlust på strax över 4.000 dollar per bil.

En av anledningarna till att företaget förlorar pengar är att man satsat stora summor pengar på utvecklingen av nya Tesla Model X. Model X är en något större så kallad CUV, en familjebil som bygger på Model S, har plats för sju vuxna och har ett batteri med en något längre räckvidd än sin föregångare.

En annan förklaring till att företaget går back är den massiva expansionen hos elbilstillverkaren som startades för bara tolv år sedan och idag har över 12.000 anställda. Serieproduktionen kom inte igång på allvar förrän sista kvartalet 2012 och har sedan dess växt expansivt.

Nu siktar dessutom företagets VD Elon Musk på att ta fram en billigare elbil som en bredare allmänheten kan ha råd med. Planen är att bilen, Tesla Model 3, ska lanseras någon gång under 2017.

Model 3 ska kosta omkring 35.000 dollar, motsvarande lite drygt 300.000 svenska kronor, vilket är hälften så mycket som Model S kostar i sitt grundutförande. Målet är att producera en halv miljon bilar per år 2020 – en siffra som kan jämföras med de mellan 50.000 och 55.000 bilar som kommer att rulla ut från Teslas fabrik i år.

För att klara av den massiva expansionen överväger Musk att ta in kapital och har inte uteslutit möjligheten att emittera fler aktier.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0