Tiggeriet

Tiggare ockuperar och bajsar ned nyrenoverad tågstation i Umeå

Publicerad 26 september 2016 kl 14.49
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Så kallade tiggare eller "EU-migranter" bajsar ned den nyrenoverade centralstationen i Umeå. Det skriver det moderata kommunalrådet Anders Ågren och Moderaternas lokala nyhetssajt Nyheter i Västerbotten.

Dela artikeln

Tiggarna skrämmer iväg vanliga resenärer som då inte vågar uppehålla sig i vänthallen. Städbolaget Samhall uppger att det dessutom är återkommande problem med kanyler, blod och avföring på stationen.

Flera tiggare har bosatt sig inne på stationen. Ibland har tiggarna gjort upp eld på perrongen och vid andra tillfällen har de bajsat i papperskorgar inne i vänthallen. Avföring smetas dessutom på väggarna på toaletten. Samhall har därför sagt upp avtalet på grund av situationen.

– Det här beteendet är fullständigt oacceptabelt. Nu tvingas vårt kommunala bolag tredubbla väktar­bevakningen, och det kommer att öka kostnaderna för bevakning med en miljon kronor under vinter­månaderna, säger kommunal­rådet Ågren i en kommentar.

Nu vill Moderaterna, åtminstone på lokal nivå, att tiggarna körs ut ur Sverige och skickas tillbaka till sina hemländer.

– Den lång­siktiga lösningen för dessa utsatta människor kan aldrig vara tiggeri och brist­fälligt boende i andra EU-länder. Sverige måste sätta press på Rumänien och Bulgarien att faktiskt ta ett ansvar för sina egna med­borgares välfärd, säger riksdags­ledamoten Edward Riedl (M).

Umeå central byggdes om och renoverades mellan 2010 och 2013 på grund av bygget av Botniabanan.

Inab heter det kommunala bolag som ansvarar för driften av Umeå central. Fria Tider har varit i kontakt med såväl företagets VD Bertil Hammarstedt som driftsteknikern Calle Sandström.

Sandström vill inte kommentera uppgifterna om tiggarna på stationen.

– Jag har inga kommentarer, för jag har inte den befattningen att jag kan uttala mig, säger han till Fria Tider.

När vi istället kontaktar VD:n får vi ta del av ett fyrsidigt PDF-dokument som handlar om kommunikationen mellan Inab och Samhall, som ansvarar för städningen. Den visar en kaotisk situation där tiggare i praktiken ockuperat hela stationen och förvandlat den till en sanitär olägenhet.

Under dagen sitter Hammarstedt i möte med kommunfullmäktige. Det är oklart vad mötet handlar om.

Nedan ett brev från Jonas Öberg, områdeschef på Samhall, där han berättar om situationen på Umeå central­station.

Hej

Den 20/6 skrev jag till er gällande Umeå centralstations arbetsmiljö — det hade då påträffats blod, kanyler och avföring på bl.a. toaletten. Den 21/6 blev jag uppringd av Gunnar Isaksson gällande Umeå C och det utlovades att det skulle vara bevakning dygnet runt av Centralstationen samt att uteliggarna skulle avhysas.

De bifogade bilderna är en syn som våra medarbetare möter ofta och som ej är acceptabelt.

Avrapportering från v.26
"Igår var det en dam med 10 stora påsar med saker som gick runt på Umeå C. En uteliggare påträffades liggandes inne på stationen som det ej gick att få kontakt med. Ofta urin och avföring utanför toaletten." Under v.26 påträffades även avföring i papperskorgen på Umeå C.

Avrapportering från v.27
"Idag sågs det bilar med människor som kastar sina sopor på perrongen. Även bildelar och inredning har påträffats på perrongen. Sovande uteliggare liggandes på pallar på perrongen. Fullt med skräp i glaskuren.

Avrapportering från v.28
Avföring smetat runt om toaletten. Mängder med skräp dumpat i papperskorgen.

Avrapportering från v. 30
Vi har tagit in Ocab idag för sanering utav toaletten på Jernhuset (det var blod och skit överallt som förra gången). Dom blev även tvungen att kasta nätpapperskorgen så det skulle behövas sättas upp en ny.

Avrapportering v. 31
Under måndagen påträffades det avföring på väggarna på toaletten på Umeå C

Med anledning av den bristande arbetsmiljön ser vi på Samhall ingen annan utväg än att säga upp avtalet från och med idag 080816, den ömsesidiga uppsägningstiden är satt till 2 månader.

Med vänlig hälsning

Jonas Öberg
områdeschef

Klicka för större bild.

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur