Drev som dödar

Tog sitt liv efter Expressens uthängning

Publicerad 7 februari 2015 kl 20.05

Inrikes. I januari lämnade SD:s ordförande i Båstad, Mattias Philipson, alla politiska uppdrag efter att ha blivit uthängd som rasist i Expressen. Efter att ha fått sin näringsverksamhet ödelagd som en konsekvens av tidningens publiceringar valde den 45-årige politikern i veckan att ta sitt liv.
 – Ingenting fungerade efter att han exponerats i media, berättar journalisten Gunnar Sandelin.

Gilla artikeln på Facebook

© Båstad kommun

Mattias Philipson blev 45 år. Han lämnar en liten dotter efter sig.

Det var på onsdagen som Sverigedemokraternas lokale partiordförande i Båstad, småföretagaren Mattias Philipson, hittades död efter att ha skjutit sig själv. Anledningen ska ha varit att kvällstidningen Expressen hade hängt ut den 45-årige småföretagaren med namn och bild under tidningens skandaliseringskampanj mot invandringskritiker förra året –  en kampanj som genomfördes i samarbete med det kriminella vänsternätverket Researchgruppen.

Philipson drev en liten aktivitetsgård utanför Båstad där han ordnade svensexor, möhippor och event åt företag i trakten. Men vid tiden för självmordet hade det blivit känt att Bert Karlsson skulle öppna ett asylboende för 500 personer som gränsade till Philipsons tomt – något som ska ha gjort det omöjligt att locka kunder till verksamheten eftersom hans gård praktiskt taget hamnar mitt i asylboendet.

Philipson försökte enligt Avpixlat rädda sin verksamhet genom att bygga småskaliga bostäder och föreslog även för Bert Karlsson att han skulle få ordna aktiviteter åt de nytillkomna asylsökarna – men efter Expressens förtalskampanj visade det sig vara mycket svårt att göra affärer.

"Ingenting fungerade efter att han exponerats i media", konstaterar journalisten Gunnar Sandelin i sin blogg.

– Han var ingen rasist, men upplevde att han var hatad. Han fick inte vara ifred. Han var jagad, säger en av SD-politikerns nära vänner.

Sverigedemokraterna centralt hade på lördagen ännu inte fått dödsbudet, enligt SD:s pressekreterare Henrik Vinge.

– Det är ingenting som jag har hört talas om, men jag ska omedelbart titta på det. Det vore oerhört tragiskt om så skulle vara fallet, säger han till Fria Tider.

Gunnar Sandelin, som skriver om händelsen på Facebook, uppger att Philipson nyligen hade fått besked om att asylkungen Bert Karlssons skulle öppna ett flyktingslott i Hemmeslövs herrgård, som gränsar till Philipsons tomt.

SD-politikern Hans Erling Jensen från Sjöbo har efter dödsbudet varit i kontakt med anhöriga till Mattias Philipson. Enligt dem hade Philipson sedan Expressens publicering i somras blivit utsatt för upprepade kampanjer från bloggen "Interasistmen", som anses stå nära den extrema vänstern, men den utlösande faktorn var det nya asylboendet.

– Den utlösande faktorn är den att det kom fram att Bert Karlsson hade köpt den här anläggningen som ligger granne med Mattias tomt, hans företag och hans lantställe och ville flytta in 500 flyktingar där, säger Hans Erling Jensen till Fria Tider.

Polisen är som vanligt förtegna med att kommentera självmordsärenden, men bekräftar att man var i Båstad och tog hand om ett självmord den aktuella dagen.

– Här har jag ett ärende från den fjärde, alltså i onsdags, en person som misstänks ha tagit sitt liv med hjälp av ett skjutvapen, säger en talesperson för polisens länskommunikationscentral i Skåne till Fria Tider.

Och det var på morgonen?
– Ja, det stämmer. Vi har fått in det här strax efter halv nio på morgonen, vi har fått ett samtal från SOS om det här.

Philipson lämnar en liten dotter efter sig, skriver Avpixlat.

Artikeln är rättad: Hans Erling Jensen och Mattias Philipson var partikollegor men har inte arbetat ihop.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.