Amanda Gorman och Marieke Lucas Rijneveld.

Transkvinna "för vit" för att översätta svart poet

Publicerad 1 mars 2021 kl 18.45

Kulturnyheter. Transkvinnan och poeten Marieke Lucas Rijneveld skulle översätta en diktsamling av afroamerikanen Amanda Gorman. Men nu hoppar hon av projektet – efter att ha fått kritik för att vara vit.

Gilla artikeln på Facebook

Den bisarra PK-historien började när Amanda Gorman, en 22-årig svart kvinna, fick hedersuppdraget att recitera en dikt under Joe Bidens installationsceremoni i januari.

Gorman ska nu ge ut en diktsamling, som bland annat ska översättas till holländska.

I Nederländerna gick uppdraget till en annan starkt mediehyllad profil – den kvinnliga författaren Marieke Lucas Rijneveld, 29, som har tagit namnet Lucas och identifierar sig med "alternativt kön".

Men när det kom fram att en vit person skulle översätta en svart kvinnas dikter blev det ramaskri, rapporterar Kulturnyheterna.

I den nederlänska dagstidningen Volkskrant skrev journalisten och vänsteraktivisten Janice Deul att Rijneveld var "ett obegripligt val, enligt min åsikt och många andra som har uttryckt sin smärta, frustration, ilska och besvikelse på sociala medier".

Marieke Lucas Rijneveld har nu meddelat att hon självmant hoppar av översättningsuppdraget.

"Jag är chockad över kalabaliken kring mitt engagemang i spridningen av Amanda Gormans budskap och jag förstår dem som känner sig sårade av Meulenhoffs val att fråga mig. Jag hade med glädje ägnat mig åt att översätta Amandas verk och hade sett det som den största uppgiften att behålla hennes styrka, ton och stil. Men jag inser att jag är i en position där jag kan tänka och känna så, medan många andra inte är det", skriver hon enligt SVT.

Förlaget, Meulenhoff, uppger att man nu ska "lära sig" av det inträffade "genom att prata" och sedan "gå en annan väg utifrån de nya insikterna".


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0