Triagen inleds: Äldre ska nekas intensivvård

Publicerad 9 april 2020 kl 10.23

Inrikes. Personer med en "biologisk" ålder på över 80 år samt multisjuka mellan 60 och 80 år kommer nu att bortprioriteras från intensivvård. De som redan vårdas på intensiven kan få vården avbruten. Det framgår av ett dokument från Karolinska universitetssjukhuset, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Dokumentet, som skickats till ansvariga läkare på Karolinska, redogör för vilka grupper som på grund av platsbristen inte längre ska prioriteras för att läggas in på intensiven.

Det gäller personer med en "biologisk ålder" över 80 år. Andra som sorteras bort är personer över 70 med "signifikant svikt i maximalt ett organsystem" samt personer mellan 60 och 70 med "signifikant svikt i maximalt två organsystem".

Med biologisk ålder avses enligt dokumentet "skillnader i patientens hälsa, funktionsnivå och överlevnad i relation till genomsnittet för patientens kronologiska ålder". En läkare som vill vara anonym uppger dock för Aftonbladet att det rör sig om en ren "gummiparagraf" och att det i praktiken är mycket svårt att bedöma en persons "biologiska ålder". Enligt Socialstyrelsens riktlinjer får dock hänsyn inte tas till kronologisk (alltså verklig) ålder.

I dokumentet framgår även att pågående intensivvård kan avbrytas för "patienter där det i efterhand identifieras att patienten inte uppfyller kriterierna ovan".

Enligt Svenska intensivvårdsregistret intensivvårdades cirka 469 patienter för covid-19 i Sverige klockan 12 på onsdagen. På en presskonferens i tisdags uppgav Socialstyrelsen att 80 procent av IVA-platserna i Sverige var belagda.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny statistik: Var femte coronapatient på sjukhus avlider

Socialstyrelsen presenterar coronasiffror. Långa vårdtider för patienter – mediantiden 20 dygn på IVA.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus