Triagen inleds: Äldre ska nekas intensivvård

Publicerad 9 april 2020 kl 10.23

Inrikes. Personer med en "biologisk" ålder på över 80 år samt multisjuka mellan 60 och 80 år kommer nu att bortprioriteras från intensivvård. De som redan vårdas på intensiven kan få vården avbruten. Det framgår av ett dokument från Karolinska universitetssjukhuset, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Dokumentet, som skickats till ansvariga läkare på Karolinska, redogör för vilka grupper som på grund av platsbristen inte längre ska prioriteras för att läggas in på intensiven.

Det gäller personer med en "biologisk ålder" över 80 år. Andra som sorteras bort är personer över 70 med "signifikant svikt i maximalt ett organsystem" samt personer mellan 60 och 70 med "signifikant svikt i maximalt två organsystem".

Med biologisk ålder avses enligt dokumentet "skillnader i patientens hälsa, funktionsnivå och överlevnad i relation till genomsnittet för patientens kronologiska ålder". En läkare som vill vara anonym uppger dock för Aftonbladet att det rör sig om en ren "gummiparagraf" och att det i praktiken är mycket svårt att bedöma en persons "biologiska ålder". Enligt Socialstyrelsens riktlinjer får dock hänsyn inte tas till kronologisk (alltså verklig) ålder.

I dokumentet framgår även att pågående intensivvård kan avbrytas för "patienter där det i efterhand identifieras att patienten inte uppfyller kriterierna ovan".

Enligt Svenska intensivvårdsregistret intensivvårdades cirka 469 patienter för covid-19 i Sverige klockan 12 på onsdagen. På en presskonferens i tisdags uppgav Socialstyrelsen att 80 procent av IVA-platserna i Sverige var belagda.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0