Triagen inleds: Äldre ska nekas intensivvård

Publicerad 9 april 2020 kl 10.23

Inrikes. Personer med en "biologisk" ålder på över 80 år samt multisjuka mellan 60 och 80 år kommer nu att bortprioriteras från intensivvård. De som redan vårdas på intensiven kan få vården avbruten. Det framgår av ett dokument från Karolinska universitetssjukhuset, rapporterar Aftonbladet.

Dela artikeln

Dokumentet, som skickats till ansvariga läkare på Karolinska, redogör för vilka grupper som på grund av platsbristen inte längre ska prioriteras för att läggas in på intensiven.

Det gäller personer med en "biologisk ålder" över 80 år. Andra som sorteras bort är personer över 70 med "signifikant svikt i maximalt ett organsystem" samt personer mellan 60 och 70 med "signifikant svikt i maximalt två organsystem".

Med biologisk ålder avses enligt dokumentet "skillnader i patientens hälsa, funktionsnivå och överlevnad i relation till genomsnittet för patientens kronologiska ålder". En läkare som vill vara anonym uppger dock för Aftonbladet att det rör sig om en ren "gummiparagraf" och att det i praktiken är mycket svårt att bedöma en persons "biologiska ålder". Enligt Socialstyrelsens riktlinjer får dock hänsyn inte tas till kronologisk (alltså verklig) ålder.

I dokumentet framgår även att pågående intensivvård kan avbrytas för "patienter där det i efterhand identifieras att patienten inte uppfyller kriterierna ovan".

Enligt Svenska intensivvårdsregistret intensivvårdades cirka 469 patienter för covid-19 i Sverige klockan 12 på onsdagen. På en presskonferens i tisdags uppgav Socialstyrelsen att 80 procent av IVA-platserna i Sverige var belagda.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Dog på sin balkong efter arbetspasset på Northvolt

"Det är bara en chock alltihop".. Fortfarande oklart vad som orsakat de många dödsfallen.0 

Har avslutat aspirantutbildningen. "Ni kommer att göra skillnad i många människors liv."0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0