USA:s förhandlingar med Iran
Donald Trump och Ted Cruz.

Trump och Cruz leder motståndet mot atomavtalet med Iran

Publicerad 9 september 2015 kl 18.57

Utrikes. De båda republikanska presidentkandidaterna Donald Trump och Ted Cruz leder just nu motståndet mot det atomavtal som president Barack Obamas regering förhandlat fram med Iran.

Gilla artikeln på Facebook

Hundratals människor har mitt på dagen idag, lokal tid, samlats utanför kongressbyggnaden i Washington D.C för att demonstrera, uppeldade av de båda republikanska kandidaterna som håller tal, skriver AP.

Demonstrationen har anordnats av företrädare för Tea party-rörelsen och olika pro-israeliska grupper – den israeliska regeringen är en stark motståndare till avtalet.

Inne i kongressbyggnaden Kapitolium är det tänkt att kongressen ska ta ställning till atomavtalet, men omröstningen har dragit ut på tiden. Motståndet mot avtalet är stort, men inte tillräckligt stort för att köra över Obamas vetorätt.

Om atomavtalet röstas igenom innebär det kraftiga lättnader av de sanktioner som omvärlden infört mot Iran som svar på att landet haft ett kärnenergiprogram utan extern insyn. Samtidigt förbinder sig Iran att kraftigt skära ned sin förmåga att anrika uran samt tvingas underkasta sig inspektioner.


Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur