USA:s presidentval 2024

Trump räknar med över 500 års fängelse

Publicerad 4 augusti 2023 kl 17.51

Utrikes. Den amerikanske oppositionsledaren Donald Trump räknar med att kunna dömas till sammanlagt 561 års fängelse. Men siffran kan i själva verket bli ännu högre när Biden-administrationen nu åtalar honom för att vid flera tillfällen ha ifrågasatt Joe Bidens legitimitet som president.

Dela artikeln

Tidigare i veckan åtalades Donald Trump – som leder stort inför Republikanernas primärval – för tredje gången.

Denna gång anklagar rivalen och presidenten Joe Bidens justitiedepartement honom för brott genom att ha ifrågasatt resultatet av presidentvalet 2020 – där Biden blev vald.

De nya åtalspunkterna kan var och för sig ge många års fängelse.

I ett mejl som Trump skickat för att locka donatorer skriver han att hans totala fängelsestraff kan komma att uppgå till 561 år, skriver The Hill.

Enligt Politico kan det dock i själva verket teoretiskt sett bli 641 års fängelse för expresidenten. Och då räknas inte ytterligare ett åtal som kan komma att väckas mot Trump i Georgia nästa vecka. Att straffet skulle bli över 600 års fängelse bedöms dock som mycket osannolikt.

Mycket beror på vilken domare som får fatta beslutet – och det nya målet ser det riktigt mörkt ut för Donald Trump. Där är domaren Tanya Chutkan – en svart vänsterkvinna som gjort sig känd för att ha utdömt ytterst stränga straff mot inblandade i den så kallade stormningen av Kapitolium.

Vissa Trump-anhängare misstänker att åtalen mot Trump – som alltså kommer medan han kampanjar för att utmana Joe Biden – går ut på att försöka få honom att dra sig ur presidentvalet. Joe Biden skulle i gentjänst enkelt kunna benåda Trump, och då skulle alla åtal läggas ned. En annan möjlighet för Trump att komma undan är givetvis att vinna presidentvalet och benåda sig själv.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.