USA och Iran

USA:s försvarsminister "såg inga" bevis för planerade ambassadattacker

Publicerad 13 januari 2020 kl 10.54

Utrikes. USA:s försvarsminister Mark Esper har inte sett några bevis för att Qassem Soleimani planerade attackera fyra amerikanska ambassader, medger han i CBS Face the Nation.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s president Donald Trump har försvarat sitt lönnmord på den iranske generalen Qassem Soleimani med att denne planerade attentat mot fyra amerikanska ambassader.

Några bevis har dock inte presenterats, och nu erkänner också USA:s försvarsminister Mark Esper att han inte sett några.

I stället ska den amerikanska regeringen ha "trott" att det "förmodligen" och "kunde ha" skett attacker mot ambassaderna.

– "Förmodligen" och "kunde ha skett" låter mer som en uppskattning än ett specifikt konkret hot baserat på avgörande underrättelseinformation, säger CBS-journalisten i inslaget.

Mark Esper svarar:

– Presidenten sa inte att det var ett konkret... eh, han sa inte specifikt bevis, vad han sa var att han förmodligen, han trodde...

CBS-journalisten avbryter: 

– Säger du att det inte fanns något?

Mark Esper:

– Jag såg inget gällande fyra ambassader. Men jag delar presidentens uppfattning att de förmodligen... jag förväntade mig att de skulle angripa våra ambassader. De är den mest framträdande uppvisningen av amerikansk närvaro i ett land.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen till näringslivet ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0