USA-valet

Trump vill satsa på barnfamiljer och näringslivet

Publicerad 8 augusti 2016 kl 19.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump lovar sänka skatten för såväl barnfamiljer som näringslivet om han blir vald till president, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Löftena gavs under måndagen vid ett tal inför Detroit Economic Club. Trump talade bland annat om att ingen företagare borde betala mer än 15 procent i skatt.

Han lanserade även en modifierad skattetrappa med tre nivåer; 12 procent, 25 procent och 33 procent. Hans tidigare plan, som nu tycks ha skrotats, hade fyra nivåer på 0 procent, 10 procent, 20 procent och 25 procent och fick blandade omdömen.

Politiskt obundna Tax Foundation analyserade förslaget i september förra året och konstaterade då att det skulle öka USA:s BNP med 11 procent och skapa 5,3 miljoner nya heltidsjobb. Samtidigt skulle förslaget kapa skatteintäkterna med runt 1.000 miljarder dollar per år, något man ifrågasatte rimligheten i.

I det kraftigt modifierade förslaget försvinner skattefriheten för låginkomsttagare samtidigt som skattesatsen för dem som tjänar mest höjs från 25 till 33 procent. Det återstår att se hur det nya förslaget väntas påverka USA:s ekonomi.

Satsar på barnfamiljer
Trump vill även satsa mer på landets barnfamiljer genom att höja det så kallade barnavdraget.

I dagsläget får USA:s barnfamiljer dra av 35 procent av utgifterna för sina barn på skatten, dock max 3.000 dollar per år för ett barn och 6.000 för två eller fler. Den republikanske presidentkandidaten vill höja den andelen till 100 procent, men med en ny maxnivå som han inte preciserat.

En av Trumps rådgivare säger till AP att satsningen riktar sig mot arbetar- och medelklassfamiljer i USA för att göra det mer förmånligt för dem att skaffa barn. Till skillnad från i Sverige finns vare sig barnbidrag eller föräldraförsäkringar i USA och skaffa barn kan där aldrig bli ett sätt att försörja sig på.

Så mycket får asylsökande storfamiljer i barnbidrag

Till attack mot Clinton
Under sitt tal passade Trump även på att anklaga sin motkandidat Hillary Clinton för att stödja frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP), något hon själv hävdar att hon inte gör.

Trump tror dock att Clinton kommer byta fot så snart hon blivit vald president. Till stöd för det anförde han uttalanden av den demokratiske Virginiaguvernören Terry McAuliff som i samband med emokraternas kongress öppet sade att han trodde Clinton skulle ändra sig.

– En röst på Clinton är en röst på TPP, sade Trump.

Clinton stödde tidigare TPP när hon var utrikesminister men ändrade sig i oktober förra året. Då efter att avtalet mött växande motstånd från det amerikanska folket, inte minst sedan Trump påpekat hur hårt det slagit mot amerikansk industri.

Möttes av burop
Flera demonstranter hade inför Trumps tal tagit sig in på Detroit Economic Club. Ett tiotal kvinnor ställde sig upp och buade, men till publikens jubel och applåder fördes de bort av säkerhetsvakter.

En person i publiken kände sig tvungen att påpeka att demonstranterna var i kraftig minoritet bland de församlade.

– Vi älskar dig Trump, ropade han.


Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Orbán: George Soros är Europas största hot

Premiärministerns attack mot vänstermiljardären.. "Han vill riva ner det nationella beslutsfattandet och lägga det i händerna på den globala eliten."0 

Bidragsregn över invandrare när Ylva Johansson lägger fram EU:s politik för "integration"

Storsatsar på tredje världen-kompetens.. EU-bidrag ska ge invandrare "tillgång till ett lämpligt boende till ett överkomligt pris".0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur