USA-valet

Republikansk optimism – Trump går om Hillary nästa månad

Publicerad 21 augusti 2016 kl 23.21
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikanerna i USA är optimistiska och tror att deras president­kandidat Donald Trump drar ifrån Hillary Clinton nästa månad, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Under våren var gapet stort mellan de båda president­kandidaterna i de opinions­mätningar som gjordes då. I slutet av mars hade Hillary Clinton en betryggande ledning med i snitt över 11 procentenheter, enligt Real Clear Politics sammanställning som bygger på regel­bundna mätningar från sex större opinions­institut.

Sedan dess har gapet krympt. I början av sommaren var skillnaden mellan de båda kandidaterna bara någon tiondels procent­enhet när Clinton hotades av åtal på grund av den mejl­skandal som skakat hennes kampanj.

Clintons mailskandal

I dagsläget leder Clinton med i medeltal runt fem procent­enheter, men opinionen skiftar snabbt. För bara några veckor sedan var det istället Trump som ledde med en dryg procent­enhet.

– Donald Trump är disciplinerad och mogen. Jag tror att han kommer få det här på rätt köl igen, säger en optimistisk Reince Priebus, ordförande för Republikanernas nationella kommtté.

Så sent som i förrgår tvingades Trumps kampanjchef Paul Manafort hoppa av efter skriverier om hans tidigare engagemang för Ukrainas förre president Viktor Janukovytj som störtades i en statskupp 2014.

Den 49-åriga republikanska veteranen Kellyanne Conway har med kort varsel axlat rollen och vill lägga om taktiken något. Hon vill att mer fokus riktas på president Barack Obama, vars politik ogillas starkt av många amerikaner, och att man angriper Clinton som en del av den politiken.

– Hillaryfolket vill att allt ska handla om ton och temperament. Men vi vill också att det handlar om fakta och siffror, säger hon.

Samtidigt angrips Trump från Clintons kampanjstab som bland annat anklagar honom för att vara en "marionett" åt Rysslands president Vladimir Putin. Trumps kampanjtalesman Jason Miller svarar med att anklaga Clinton för att vara korrupt.

– Det faktum att Clinton Foundation tar emot utländska donationer fram till valet, men inte efter, är ett tecken på att de vet att dessa donationer leder till en intressekonflikt, säger han.

Svenska mutorna som kan knäcka Hillary


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0