USA-valet

Republikansk optimism – Trump går om Hillary nästa månad

Publicerad 21 augusti 2016 kl 23.21
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikanerna i USA är optimistiska och tror att deras president­kandidat Donald Trump drar ifrån Hillary Clinton nästa månad, skriver AP.

Gilla artikeln på Facebook

Under våren var gapet stort mellan de båda president­kandidaterna i de opinions­mätningar som gjordes då. I slutet av mars hade Hillary Clinton en betryggande ledning med i snitt över 11 procentenheter, enligt Real Clear Politics sammanställning som bygger på regel­bundna mätningar från sex större opinions­institut.

Sedan dess har gapet krympt. I början av sommaren var skillnaden mellan de båda kandidaterna bara någon tiondels procent­enhet när Clinton hotades av åtal på grund av den mejl­skandal som skakat hennes kampanj.

Clintons mailskandal

I dagsläget leder Clinton med i medeltal runt fem procent­enheter, men opinionen skiftar snabbt. För bara några veckor sedan var det istället Trump som ledde med en dryg procent­enhet.

– Donald Trump är disciplinerad och mogen. Jag tror att han kommer få det här på rätt köl igen, säger en optimistisk Reince Priebus, ordförande för Republikanernas nationella kommtté.

Så sent som i förrgår tvingades Trumps kampanjchef Paul Manafort hoppa av efter skriverier om hans tidigare engagemang för Ukrainas förre president Viktor Janukovytj som störtades i en statskupp 2014.

Den 49-åriga republikanska veteranen Kellyanne Conway har med kort varsel axlat rollen och vill lägga om taktiken något. Hon vill att mer fokus riktas på president Barack Obama, vars politik ogillas starkt av många amerikaner, och att man angriper Clinton som en del av den politiken.

– Hillaryfolket vill att allt ska handla om ton och temperament. Men vi vill också att det handlar om fakta och siffror, säger hon.

Samtidigt angrips Trump från Clintons kampanjstab som bland annat anklagar honom för att vara en "marionett" åt Rysslands president Vladimir Putin. Trumps kampanjtalesman Jason Miller svarar med att anklaga Clinton för att vara korrupt.

– Det faktum att Clinton Foundation tar emot utländska donationer fram till valet, men inte efter, är ett tecken på att de vet att dessa donationer leder till en intressekonflikt, säger han.

Svenska mutorna som kan knäcka Hillary


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0