Region Skåne stängde snabbt ned sina sjukhus för besökare, och kommunerna hängde på med att stänga ner äldreboenden för besök. Bild: Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne t.v.

Tuffa, snabba åtgärder kan ha räddat Skåne från stor massdöd

  • Stängde snabbt sjukhusen för besök
  • Kommunerna hängde på och stoppade besök på äldreboenden
  • Informationskampanjer i kommunaltrafiken
  • Även Folktandvården stängdes för icke-akuta fall
  • Kastrup stängde tidigare än Arlanda
  • Malmös bostadsbolag informerade 60.000 hushåll
  • Kulturevenemang stoppades trots att Folkhälsomyndigheten tillät dem
  • Dessutom hade man sportlov tidigare
Publicerad 18 april 2020 kl 16.43

Inrikes. Skåne har avsevärt mycket lägre dödssiffror än Stockholm. Enligt regionrådet Carl Johan Sonesson (M) kan det bero på snabba och "stenhårda" åtgärder mot covid-19, säger han i Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I skrivande stund har Stockholm 897 coronadöda medan Skåne har 45 döda, enligt den senaste statistiken på c19.se.

Skåne har totalt 530 bekräftade coronafall och 45 personer på intensivvård.

Stockholm har 5.651 smittade och 223 på intensiven.

Förklaringarna till de stora skillnaderna kan vara flera, och det finns inga garantier för att Skåne inte kommer få större smitta.

Men Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne tillika bror med Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M), tror att den relativt milda spridningen i Skåne kan bero på regionens snabba och tuffa åtgärder. Han förklarar att Skåne snabbt stängde sina sjukhus för besökare och att många av de 33 kommunerna införde besöksförbud i äldreomsorgen, innan Folkhälsomyndighetens krav.

Dessutom stängdes andra tillställningar, så som Malmös opera och dansteater, trots att Folkhälsomyndigheten tillät upp till 499 gäster.

Även Folktandvården i Skåne stängdes, förutom för akuta fall. Och på bussar och tåg har man genomfört annonskampanjer om covid-19 på flera språk.

– Att vi inte haft människor som gått in och ut på äldreboenden, det tror jag personligen har gjort stor skillnad. Det är inte alla som vet om de har symtom, säger Carl Johan Sonesson till Aftonbladet.

En annan faktor som kan ha spelat in är att olika delar av landet har sportlov vid skilda datum. Skånes sportlov inföll en vecka innan Stockholms och möjligen var smittspridningen i de italienska skidorterna inte lika stor då. Likaså stängde Kastrups flygplats, som många skåningar använder, ner tidigare än Arlanda. Malmös kommunala bostadsbolag har också informerat 60.000 hushåll om smittan, enligt Aftonbladet. Än så länge syns inte samma spridning i skånska "utanförskapsområden" som i Stockholms.


Ekonominyheter

Konkurs inget hinder under coronayran. Aktien dubblades i värde efter konkursutbrottet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.