Tullen slog ut 30 kriminella nätverk

Publicerad 20 februari 2021 kl 05.41

Inrikes. Tullverket lyckades under förra året slå ut 30 kriminella nätverk, jämfört med 17 under 2019. Det framgår av myndighetens årsredovisning för 2020 som på fredagen överlämnades till regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Utöver de utslagna nätverken identifierades 57 nya kriminella nätverk. Det är en kraftig ökning från 2019 då antalet var 37 stycken

– Det här är en stor framgång i arbetet mot den organiserade brottsligheten. De här gängen är grovt kriminella välorganiserade nätverk som orsakar stor skada för vårt samhälle. Det är därför tillfredställande att arbetet mot den här sortens brottslighet har gett resultat, säger Per Westberg, chef på Tullverkets kriminalavdelning, i ett uttalande.

Ett kriminellt nätverk räknas som utslaget eller allvarligt skadat när hälften av nätverkets identifierade medlemmar dömts till fängelse, varav hälften för grovt brott. 26 av de 30 utslagna nätverken har ägnat sig åt narkotikasmuggling kombinerat med annan grov brottslighet. Två av nätverken höll på med alkoholsmuggling och två med tobakssmuggling.

När det gäller de nya identifierade nätverken ägnar sig 49 av 57 åt narkotikasmuggling. Resterande åtta sysslar med alkohol- och tobakssmuggling.

– Vårt mål är att lagföra eller på annat sätt försvåra möjligheterna att ägna sig åt kriminell verksamhet för de grövsta kriminella och deras närmaste medarbetare. Det har vi gjort med framgång under 2020, säger Per Westberg.

Av årsredovisningen framgår att myndigheten är nöjd med resultatet under pandemin, ett år då man hade resurser att göra fler kontroller tack vare det minskade resandet.

– Handeln, resandet och varuflödena förändrades men vi ställde om och gjorde fler kontroller än föregående år. 2021 utökar vi kontrollerna ytterligare, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson i ett pressutskick.


Nyheter från förstasidan

22-årige terroristen en analfabet från Afghanistan

Hann aldrig klara några gymnasiekurser. "Måste kunna alfabetet för att lära sig läsa och skriva"0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.