För tunt streck på Israelkarta – nu fälls SVT

Publicerad 4 mars 2024 kl 12.45

Media. Granskningsnämnden fäller ett inslag i "Rapport" den 23 oktober för osaklighet. I inslaget visades en nämligen en karta över Israel som enligt nämnden är missvisande.

Dela artikeln

I Rapport den 23 oktober 2023 sändes ett förtydligande från en tidigare sändning. Under förtydligandet visades grafik med en karta över Israel, med Gaza, Västbanken och Golanhöjderna utmärkta.

– Så ett förtydligande. I går och vid ytterligare något tillfälle visade vi en karta över Israel där Golanhöjderna inte var utmarkerat. Området skulle haft en egen markering eftersom Golanhöjderna administreras av Israel men annekteringen har inte godkänts av FN, sade programledaren.

På kartan var den linje som visade Golanhöjdernas gräns tunnare mot Israel än mot Syrien, vilket ledde till att SVT anmäldes.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att utformningen av kartan medför att nationsgränserna blev missvisande då det framstod som att Golanhöjderna tillhör Israel och inte Syrien. Nämnden fäller därför inslaget.

För ett par veckor sedan fälldes SVT för en annan Rapport-sändning, den 7 oktober, där en historisk redogörelse för Israel–Palestina-konflikten ansågs vara vinklad till Israels fördel med "utelämnade historiska uppgifter om bland annat israelisk ockupation och bosättarpolitik".


Nyheter från förstasidan

Kristersson gav lugnande besked till kriminella som hunnit bli medborgare

Löftet till gängen: Kommer inte att utvisas. Statsministern betonade att hotet om utvisning inte gäller kriminella som hunnit bli svenska medborgare.0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.