Kaplanaffären

Turkisk fascisthärva växer

Publicerad 16 april 2016 kl 15.11

Inrikes. En socialdemokrat dras nu in i härvan runt invandrarprofilen och bostadsministern Mehmet Kaplans beslut att äta middag med en turkisk fascistledare.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om en Yasin Ipek, lokalpolitiker (S) från Märsta, som också medverkade på den uppmärksammade middagen skriver Avpixlat med hänvisning till lokal media.

På middagen deltog de båda turkiska profilerna Barbaros Leylani och Ilhan Sentürk, där Sentürk är ordförande för den turkiska fascist­rörelsen Grå vargarna.

Enligt TV4 Nyheterna höll Leylani nyligen ett anförande på Sergels torg där han talade till sina ”raskamrater”.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! vrålade Barbaros Leylani bland annat i talet.

Kaplan har nu tagit avstånd från besökarna under den turkiska banketten. Statsminister Stefan Löfven har även uttalat att det är "djupt beklagligt" att Kaplan råkade "hamna" på den aktuella tillställningen.

Liknande uttalanden kom från regeringen efter att Kaplan 2014 valt att jämföra araber som reser till Syrien för att slåss för IS eller al Qaida med svenskar som stred mot Sovjetunionen under finska vinterkriget. Kaplan sade senare att uttalandet missuppfattats och att han tar avstånd från terrorgrupperna i Syrien.

– Det är min och Miljöpartiets uppfattning att det är fel att resa till Syrien för att delta i kriget där. Våld är aldrig lösningen, sade Kaplan i ett skriftligt uttalande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0