Inbördeskriget i Syrien och Irak

Tusentals rebeller och civila har evakuerats från Aleppo

Publicerad 16 december 2016 kl 20.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Tusentals civila och rebeller har evakuerats från östra Aleppo, skriver Sana som står den syriska regeringen nära.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt ska det handla om över 8.000 personer som bussats ut på landsbygden under en 24-timmars­period. Evakueringen avbröts emellertid under fredagen sedan beskjutning brutit ut, skriver AP. Båda sidorna skyller den avbrutna evakueringen på varandra.

Tanken med evakueringen är en fredlig och oblodig kapitulation av Aleppo som tidigare varit ett fäste för rebellerna. När den nu stoppats finns risk för en blodig invasion av de kvarter som än så länge är rebell­kontrollerade.

Turkiets utrikesminister uppges under fredagen ha förhandlat med Iran om en lösning på konflikten. Turkiet är, liksom den USA-ledda militär­alliansen Nato och övriga västvärlden, nära allierade med rebellerna. Iran och Ryssland backar istället upp den syriska regeringen.

I syrisk media som Sana kallas de som evakueras för "terrorister och deras familje­medlemmar". Anledningen till det är att rebell­grupperna ofta är starkt islamistiska och somliga av dem är terrorstämplade även i västvärlden.

I väst har det emellertid varit känsligt att prata högt om att man stöttar islamister under det pågående inbördeskriget. I synnerhet mot bakgrund av de ohyggliga islamistiska terrordåd som drabbat inte minst Europa de senaste åren.


Nyheter från förstasidan

Mördare kastade termos med avföring på vårdare

Träffades "i ansiktet, huvudet och på kläderna över hela kroppen." Timothy Kombrecht mördade Victoria Örnberg, 19, och satte eld på hennes lägenhet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0