Inbördeskriget i Syrien och Irak

Tusentals rebeller och civila har evakuerats från Aleppo

Publicerad 16 december 2016 kl 20.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Tusentals civila och rebeller har evakuerats från östra Aleppo, skriver Sana som står den syriska regeringen nära.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt ska det handla om över 8.000 personer som bussats ut på landsbygden under en 24-timmars­period. Evakueringen avbröts emellertid under fredagen sedan beskjutning brutit ut, skriver AP. Båda sidorna skyller den avbrutna evakueringen på varandra.

Tanken med evakueringen är en fredlig och oblodig kapitulation av Aleppo som tidigare varit ett fäste för rebellerna. När den nu stoppats finns risk för en blodig invasion av de kvarter som än så länge är rebell­kontrollerade.

Turkiets utrikesminister uppges under fredagen ha förhandlat med Iran om en lösning på konflikten. Turkiet är, liksom den USA-ledda militär­alliansen Nato och övriga västvärlden, nära allierade med rebellerna. Iran och Ryssland backar istället upp den syriska regeringen.

I syrisk media som Sana kallas de som evakueras för "terrorister och deras familje­medlemmar". Anledningen till det är att rebell­grupperna ofta är starkt islamistiska och somliga av dem är terrorstämplade även i västvärlden.

I väst har det emellertid varit känsligt att prata högt om att man stöttar islamister under det pågående inbördeskriget. I synnerhet mot bakgrund av de ohyggliga islamistiska terrordåd som drabbat inte minst Europa de senaste åren.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0