Inbördeskriget i Syrien och Irak

Tusentals rebeller och civila har evakuerats från Aleppo

Publicerad 16 december 2016 kl 20.29
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Tusentals civila och rebeller har evakuerats från östra Aleppo, skriver Sana som står den syriska regeringen nära.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt ska det handla om över 8.000 personer som bussats ut på landsbygden under en 24-timmars­period. Evakueringen avbröts emellertid under fredagen sedan beskjutning brutit ut, skriver AP. Båda sidorna skyller den avbrutna evakueringen på varandra.

Tanken med evakueringen är en fredlig och oblodig kapitulation av Aleppo som tidigare varit ett fäste för rebellerna. När den nu stoppats finns risk för en blodig invasion av de kvarter som än så länge är rebell­kontrollerade.

Turkiets utrikesminister uppges under fredagen ha förhandlat med Iran om en lösning på konflikten. Turkiet är, liksom den USA-ledda militär­alliansen Nato och övriga västvärlden, nära allierade med rebellerna. Iran och Ryssland backar istället upp den syriska regeringen.

I syrisk media som Sana kallas de som evakueras för "terrorister och deras familje­medlemmar". Anledningen till det är att rebell­grupperna ofta är starkt islamistiska och somliga av dem är terrorstämplade även i västvärlden.

I väst har det emellertid varit känsligt att prata högt om att man stöttar islamister under det pågående inbördeskriget. I synnerhet mot bakgrund av de ohyggliga islamistiska terrordåd som drabbat inte minst Europa de senaste åren.


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0