Det nya Sverige

TV4: Vårdcentraler i invandrarområden gör "oskuldskontroller"

Publicerad 7 oktober 2015 kl 10.38

Inrikes. Vårdcentraler i minst tre olika invandrartäta områden i Sverige erbjuder så kallade "oskuldskontroller" av minderåriga flickor. Det avslöjade TV4:s program "Kalla Fakta" igår kväll.

Gilla artikeln på Facebook

De tre vårdcentraler det handlar om är Aleris Vårdcentral i Stockholmsförorten Rinkeby, Nya Vårdcentralen vid Kortedala torg i Göteborg samt Multi Clinic i Lindängens centrum i Malmö.

Kalla Faktas avslöjande gjordes genom att tre unga kvinnor med Mellanösternbakgrund utrustades med dold kamera och besökte de tre vårdcentralerna. En annan person låtsades vara en faster till kvinnan som insisterade på att dennes oskuld skulle kontrolleras.

Trots att kvinnorna protesterade högljutt mot att bli undersökta brydde sig läkarna, som i flera fall själva var invandrare, inte om det. De erbjöd sig dessutom att skriva ut särskilda "oskuldsintyg" till kvinnorna, något som kostade extra.

På Multi Clinic i Malmö uppgav kvinnan att hon var under 18 år. Läkaren anmälde trots det inte besöket till socialtjänsten, något denne är skyldig att göra det när det handlar om minderåriga flickor som far illa. På Nya Vårdcentralen i Göteborg gick läkaren så långt som att erbjuda sig att sy ihop underlivet på kvinnan för att "återställa" oskulden.

Bland i synnerhet muslimer är det viktigt för kvinnor att vara oskulder när de gifts bort och den muslimska sedvänjan med oskuldskontroller har nu alltså etablerat sig inom den svenska sjukvården.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0