Bidenskandalen

Twitter häver censuren av New York Post-avslöjandet om Biden

Publicerad 16 oktober 2020 kl 21.04

Utrikes. Twitter beslutade under fredagen att häva censuren av avslöjandet om den korruptionsskandal som skakar Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Det skriver Twitters globala juridik- och policychef Vijaya Gadde på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Twitter och Facebook gjorde i onsdags gemensam sak för att stoppa avslöjandet från att spridas på deras plattformar i syfte att skydda den presidentkandidat de hoppas ska besegra Donald Trump i valet nästa månad.

Anrika New York Post, grundad 1801 av en av USA:s så kallade "founding fathers", fick sitt konto på Twitter låst, och alla som försökte länka till avslöjandet blockerades från att göra det. Flera Twitteranvändare stängdes dessutom av.

Officiellt menade Twitter att innehållet i avslöjandet kommer från en hackerattack mot Biden och att artikeln är "skadlig", och att det var anledningen till censuren. New York Post har tillbakavisat de påståendena som grundlösa.

Att två sociala medier-jättar går samman för att försöka censurera en stor etablerad tidning i syfte att tysta ett avslöjande har väckt kraftiga reaktioner. Republikanska partiet beslutade om att kalla Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, till förhör i senaten.

– Det här är valpåverkan och vi är 19 dagar från ett val. Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan det är som pågår, kommenterade den republikanske senatorn Ted Cruz.

Efter massiva påtryckningar har därför Twitter valt att ge med sig och häva blockeringen av korruptionsavslöjandet. Det är nu därför åter möjligt att posta länken till New York Posts artikel som avslöjar hur Joe Biden ljugit om sina kopplingar till ett ukrainskt gasbolag via sin son Hunter Biden.

"Vi tror att märkning av tweets och att ge människor möjlighet att själva bedöma innehåll bättre tjänar allmänhetens intresse och den allmänna debatten", twittrar Twitters globala juridik- och policychef Vijaya Gadde i en halvhjärtad pudel.

New York Posts Twitterkonto, som normalt publicerar länkar till ett mycket stort artiklar varje dag, har emellertid inte postat några nya inlägg sedan i onsdags och ser ut att fortsatt vara låst.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Otäcka filmer visar USA:s förfall

Stadsbilden jämförs med en zombieapokalyps.. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

EU-revisorer slår larm i rapport. Illegal invandring främjas snarare än motverkas.0 

Vänsterextremister attackerade AFD

Våldsam valrörelse i Tyskland.. Partiet tvingas hålla privata valmöten – attackeras ändå.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0