Bidenskandalen

Twitter häver censuren av New York Post-avslöjandet om Biden

Publicerad 16 oktober 2020 kl 21.04

Utrikes. Twitter beslutade under fredagen att häva censuren av avslöjandet om den korruptionsskandal som skakar Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Det skriver Twitters globala juridik- och policychef Vijaya Gadde på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Twitter och Facebook gjorde i onsdags gemensam sak för att stoppa avslöjandet från att spridas på deras plattformar i syfte att skydda den presidentkandidat de hoppas ska besegra Donald Trump i valet nästa månad.

Anrika New York Post, grundad 1801 av en av USA:s så kallade "founding fathers", fick sitt konto på Twitter låst, och alla som försökte länka till avslöjandet blockerades från att göra det. Flera Twitteranvändare stängdes dessutom av.

Officiellt menade Twitter att innehållet i avslöjandet kommer från en hackerattack mot Biden och att artikeln är "skadlig", och att det var anledningen till censuren. New York Post har tillbakavisat de påståendena som grundlösa.

Att två sociala medier-jättar går samman för att försöka censurera en stor etablerad tidning i syfte att tysta ett avslöjande har väckt kraftiga reaktioner. Republikanska partiet beslutade om att kalla Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, till förhör i senaten.

– Det här är valpåverkan och vi är 19 dagar från ett val. Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan det är som pågår, kommenterade den republikanske senatorn Ted Cruz.

Efter massiva påtryckningar har därför Twitter valt att ge med sig och häva blockeringen av korruptionsavslöjandet. Det är nu därför åter möjligt att posta länken till New York Posts artikel som avslöjar hur Joe Biden ljugit om sina kopplingar till ett ukrainskt gasbolag via sin son Hunter Biden.

"Vi tror att märkning av tweets och att ge människor möjlighet att själva bedöma innehåll bättre tjänar allmänhetens intresse och den allmänna debatten", twittrar Twitters globala juridik- och policychef Vijaya Gadde i en halvhjärtad pudel.

New York Posts Twitterkonto, som normalt publicerar länkar till ett mycket stort artiklar varje dag, har emellertid inte postat några nya inlägg sedan i onsdags och ser ut att fortsatt vara låst.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ambassadörens utspel i SVT: "Frankrike är ett muslimskt land"

Spända intervjun i kvällens "Agenda". Frankrikes liberale ambassadör angrep Anders Holmbergs frågor.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Mer från Utrikes

Joe Biden hånas för bisarr valfusk-groda

Skryter om sin "omfattande valfuskorganisation".. Nu anklagas presidentkandidaten för att ha råkat medge dolda intentioner.0 

Flydde till Moskva redan 2013. Nu får visselblåsaren papper på att han kan stanna.0 

Erdogan kräver mer respekt för muslimer i Europa

Rasar efter polisrazzia mot moské i Berlin.. "Rasism och islamofobi kommer föra Europa närmare medeltidens mörker."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0