Twittrare gripna för manipulationer av marknaden

Publicerad 3 juni 2021 kl 12.01

Ekonomi. Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har i dagarna genomfört husrannsakningar och anhållit tre personer i södra Sverige som misstänks för grova marknadsmanipulationer genom så kallad ”pump and dump”.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagsförmiddagen valde åklagaren att försätta de misstänkta på fri fot, men brottsmisstankarna kvarstår.

Brottsmisstankarna består i att de misstänka har spridit haussande aktierekommendationer i inlägg på sociala medier, framför allt på Twitter. Därefter har de, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som skett.

Inläggen har därmed enligt åklagare inte motsvarat deras egentliga uppfattningar om aktierna utan har enbart syftat till att höja aktiekurserna, för att möjliggöra gynnsamma försäljningar.

Den misstänkta brottsligheten har skett vid ett stort antal tillfällen under 2020 och 2021, på samtliga svenska marknadsplatser och har genererat stora vinster till de misstänkta.

– Vi misstänker att det handlar om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där sociala medier har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där ett flertal personer har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Valutareserven töms på dollar helt. "Liksom centralbanken har vi beslutat att reducera investeringarna".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0