Konflikten i Ukraina
OSTÖRD MARSCH: De sedvanliga vänsterextremisterna lyste med sin frånvaro när Högra sektorn och tyska nynazister besökte Stepan Banderas grav i Tyskland. Bilden är tagen av Ukrainas Tysklands­ambassadör Andrij Melnyk.

Tysk antifascism tog paus när ukrainska nynazister besökte München

Publicerad 25 december 2015 kl 09.03

Utrikes. Tysklands ledande mediehus, myndigheter och vänsterextrema organisationer höll tyst när Högra sektorn i höstas besökte den antisemitiske ikonen Stepan Banderas grav i München. Samtidigt anklagas tyska miljöpartister och CDU för att indirekt ge stöd åt den väpnade nynazistiska organisationen.

Gilla artikeln på Facebook

Högra sektorn är en militant nationalistisk organisation i Ukraina som bekänner sig till den så kallade socialnationalismen, som kan sägas vara en slavisk version av nationalsocialism. Rörelsen spelade en avgörande roll under den blodiga statskuppen i Kiev förra året, då en prorysk men folkvald regering störtades och ersattes av en USA-lojal motsvarighet som installerades med våld.

Stepan Bandera (1909–1959) var en ukrainsk nationalist som under 1940-talet slogs för att utropa en ukrainsk stat, lojal med Nazityskland, och som då genomförde blodiga utrensningar av judar och polacker i ukrainska Volynien. För Högra sektorn är Bandera en symbol för ukrainsk frihetskamp, medan EU och Ryssland betraktar honom som en nazikollaboratör och delaktig i massmord.

Den officiella tyska inställningen hindrade emellertid inte att ukrainska nationalister tilläts göra en pilgrimsfärd till Banderas grav i München under slutet av oktober. En delegation från Högra sektorn, som stöds av den EU-finansierade ukrainska regeringen, dök upp på kyrkogården München Waldfriedhof och höll tal och höll upp plakat.

"Ett exempel på regeringssponsrad fascism", skriver journalisten Christian Saarländer i den tyskspråkiga vänstertidskriften Contra.

Enligt tidningen får Högra sektorn indirekt stöd av det tyska regeringspartiet CDU och Heinrich Böll Foundation, en Berlinbaserad tankesmedja som är knuten till det tyska Miljöpartiet. På tankesmedjans hemsida publicerades efter oroligheterna på Majdan en lång och kraftigt vinklad text som lyfter fram det faktum att Bandera så småningom kom på kant med de tyska nazisterna.

I pilgrimståget till Banderas grav ingick emellertid ett flertal tyska nynazister, som inte sällan står under bevakning av de tyska säkerhetstjänsterna. Därför brukar deras aktiviteter vanligtvis bli kända i förväg, utannonseras i tidningarna och förstöras av tusentals tyska vänsterextremister.

Men inte denna gång.

Istället gick marschen lugnt till och stördes inte av en enda vänsterextrem motdemonstration. Ukrainas Tysklands­ambassadör Andrij Melnyk deltog vid marschen och har själv laddat upp bilder på Twitter som visar händelsen.

"Är i München för en högtidlig invigning av det restaurerade monumentet vid graven för vår ukrainske nationalhjälte Stepan Bandera", skrev en upprymd Melnyk om sitt deltagande.

Banderas grav hade tidigare blivit förstörd av vänsterextremister men har därefter restaurerats med tyska pengar.

Enligt Contras journalist speglar de tyska mediernas, vänsterextremisternas och säkerhetstjänsternas agerande en särskild tradition i Tyskland. Under kalla kriget hade man i dåvarande Västtyskland ett komplicerat förhållande till högerextremister som backades upp av USA på grund av sin antisovjetiska övertygelse.

Även idag förekommer en selektiv inställsamhet mot nynazister inom det gröna och röda politiska etablissemanget i Tyskland. Men det är en inövad form av det som George Orwell kallade för "dubbeltänk" i sin populära roman 1984. Det rör sig om taktiskt samarbete och inte om strategisk samsyn. Eller om man så vill: Ett sorts utnyttjande av våldspotentialen hos nyttiga idioter på högerkanten, vilka inte själva har lyckats tillgodogöra sig hela lägesbilden.

Innan Radio Free Europe flyttade sitt propagandahögkvarter från Västtyskland till Prag kom ukrainska ultranationalister regelbundet till München för att ta värvning hos USA.

"Vi rekryterade vilken son of a bitch som helst, så länge han var en övertygad antikommunist", har CIA-officeraren Harry Rositzke sagt om supermaktens rekrytering av styrkor under kalla kriget.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.