Asylkaoset

Tysk-svensk enighet om invandringstvång för hela EU

Publicerad 8 september 2015 kl 18.52

Inrikes. Regeringarna i Tyskland och Sverige har en samsyn när det gäller det nuvarande asylkaoset i Europa. Båda anser nämligen att invandrarna ska tvångsfördelas mellan EU-länderna.

Dela artikeln

Statsminister Stefan Löfven träffade i dag Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera invandringskatastrofen.

De två politikerna visade sig vara överens om att det behöver göras ändringar i Dublinförordningen, enligt vilken en asylsökare ska få sitt ärende prövat i det första EU-land personen sätter sin fot i.

– Det gör att Grekland och Italien som är utsatta för ett stort flyktingmottagande inte ensamma kan ansvara för alla de flyktingar som ankommer till EU:s yttre gränser, sade Angela Merkel enligt Sveriges Radio.

Istället bör asylsökarna i en större utsträckning tvångsfördelas mellan medlemsländerna, anser hon.

– Det här är Sverige och Tyskland eniga om att det nu behövs tvingande kvoter eller ett bestämt antal som länderna ska ta emot, sa Merkel.

Den tyska regeringen valde nyligen att ensidigt sätta Dublinförordningen ur spel för syrier som vill ta sig till landet via Ungern. Det innebär att de syriska asylsökare som lyckas ta sig in i Tyskland inte kommer att skickas tillbaka till Ungern. Redan innan det beslutet hade tagits kom en prognos som visade att Tyskland kommer att ta emot hela 800.000 asylsökare från tredje världen bara i år.

Stefan Löfven, som idag var på besök i Berlin, håller med Merkel om att det krävs ökade tvångsmedel för att få fler länder att ta emot asylsökarna.

–  Till att börja med behövs ett permanent och ett tvingande system som kan träda i kraft när flyktingar i ett land ökar kraftigt, sade han.

–  Det är bråttom att lägga fram en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingkatastrofen. Sverige, Tyskland och ett fåtal andra länder har länge varit ensamma om att ta sitt fulla ansvar. Det håller inte. Alla länder i unionen måste nu beslutsamt stå upp för människovärdet och göra sin plikt i denna krävande tid, säger Stefan Löfven vidare.


Nyheter från förstasidan

Här tar romerna springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Misstänkt "rysk" terrorist gripen i Småland

Efterlyst av Ryssland.. Nu ska det avgöras om han ska utlämnas.0 

Lever rövare på Backaplan. Ett tidigare försök att omringa älgen misslyckades.0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0