FAKE NEWS

Ukraina: "Putinkritiker mördad av Ryssland" – sen dök offret upp på regimens pressträff

Publicerad 30 maj 2018 kl 17.03

Utrikes. Den USA-vänliga regeringen i Ukraina har i flera dagar rapporterat hur Putin-kritikern Arkady Babchenko hittats död – och hur obduktionen visat att han avrättats av ryska agenter. Men nu har Babchenko oväntat dykt upp – vid liv.

Gilla artikeln på Facebook

Efter sin "död" utsågs Arkady Babchenko till en av Rysslands "bästa krigskorrespondenter" av AFP, Reuters och flera andra västerländska mediejättar.

Men när den ukrainska regimen höll en längre presskonferens om dödsfallet idag, där de bland annat hann berätta att Ryssland beställt mordet, enligt AFP:s direktrapportering, dök det upp en oväntad gäst på presskonferensen.

– Jag ber om ursäkt för vad jag har låtit er gå igenom med tanke på tidigare besked om min död, sa Arkadij Babtjenko efter att ha dykt upp vid liv.

Enligt AFP uppgav Ukraina först att mordet fejkats, uppenbarligen av Ryssland, i syfte att "dölja den egentliga konspirationen". Även regimens mest hängivna anhängare erkände dock direkt att det var uppenbart att regimen fejkat mordet.

"En del av kontexten är att Ukrainas säkerhetsväsen har varit konstant anklagade för inkomeptens. De ville visa att det inte stämmer", skriver den internationella liberalen Anne Applebaum på Twitter.

Enligt SBU, den ukrainska säkerhets- och underrättelsetjänsten, var de tvungna att bluffa om mordet för att kunna avslöja Rysslands verkliga mordplaner.

Enligt SBU-chefen Vasyl Hrytsak, som deltog på presskonferensen, har Putins regering betalat 40,000 dollar till en ukrainsk medborgare för att utföra mordet. Den person som organiserat mordet har nu gripits, säger Hrytsak till Ukrainsk media.

– Varför berättade vi inget igår natt? Eftersom SBU:s utredare och agenter har haft för hög arbetsbelastning. För tre timmar sedan greps personen som organiserat mordet i Kiev... flera räder mot hans bostad och hans tillfälliga adress... pågår.

Artikeln uppdateras löpande.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.