FAKE NEWS
Anneli Megner Arn säger till Fria Tider att det var bland det "klantigaste" hon gjort.

TV4 sände fake news inför valet – riktig person blev "bot"

Publicerad 1 september 2018 kl 19.18

Inrikes. TV4 hängde i en stort uppslagen nyhet ut en vanlig privatperson som en "bot" som spred automatiserad propaganda på nätet. Nu tvingas kanalen att backa.
– Det är en av de klantigaste sakerna jag gjort, säger TV4-journalisten Anneli Megner Arn till Fria Tider.

Dela artikeln

Det var i onsdags som TV4 Nyheterna sände ett inslag om hur påstått falska Facebookkonton försöker påverka politiken.

"Fejkade Facebookprofiler sprider politiska budskap", påstods det.

En användare som heter Ronny Hellström framställdes där som en bot av den Bonnierägda tv-kanalen. Det menar den utpekade själv.

Problemet är bara att han är en riktig person.

TV4:s reporter Anneli Megner Arn hade kontaktat personen via Messenger på Facebook men inte fått något svar samtidigt som hon ett tag senare inte längre kunde se hans användarnamn. Då drog hon slutsatsen att det inte var en människa.

Den verkliga förklaringen var att hon blivit blockad.

"Då jag inte är ett dugg intresserad av någon som helst kontakt med TV4 så väljer jag att helt enkelt blockera denna 'grävande' journalist. Hennes slutsats blir då att jag är en 'bot' och att mitt konto är borttaget", skriver Hellström på Facebook.

TV4 har i efterhand tagit bort inslaget från sin hemsida, där man tidigare bland annat kunde läsa att antalet botar som sprider politiska budskap i sociala medier "har ökat markant de senaste veckorna". En del av TV4:s felaktiga uthängning går fortfarande att se på sajten Streamable.

Det hänvisades också till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som i en genomlysning av Twitter påstår sig ha kommit fram till att det är betydligt vanligare att botar "för vidare invandrarfientliga och traditionella åsikter än vanliga konton". Även på Facebook ska det ha funnits många konton som sprider Sverigedemokraternas budskap, sades det.

FOI:s studie har fått hård kritik, bland annat av PR-konsulten Rebecca Weidmo Uvell. Hon har gjort en detaljerad granskning av rapporten och beskriver FOI:s slutsatser som "otroligt märkliga".

"När nyheterna rapporterar om brottslingar så är man väldigt försiktig med att hänga ut folk med namn eller bild. Inte ens dömda brottslingar brukar få sin identitet offentliggjord av media. Detta är grundläggande pressetiska principer som i normala fall brukar respekteras med största allvar. Men en vanlig medborgare som privat utnyttjar sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sina åsikter, i ord och bild, ska misstänkliggöras", skriver den uthängde i ett senare inlägg.

När Fria Tider ringer Anneli Megner Arn är hon tydligt ångerfull.

– Jag säger inte uttryckligen i inslaget att han var en bot. Men det jag gjorde som var väldigt klantigt, var att jag inte förstod hur blockeringsfunktionen fungerade, och att jag var blockerad. Så det kan jag bara beklaga. Det är en av de klantigaste sakerna jag gjort i min journalistkarriär.

– Jag kan hålla med om att det var dumt av oss att hänga ut honom med namn. Verkligen. Skulle vi ha berättat historien, skulle vi maskat namn och jag skulle inte ha nämnt det. Jag är självkritisk så här efteråt.

I torsdags gick TV4 Nyheterna ut med en kort "rättelse" i nyhetssändningen klockan 19.00.

"I ett inslag igår kunde det uppfattas som att ett konto på Facebook var falskt. Men så var inte fallet utan en verklig person stod bakom kontot", säger man där.

Fria Tider har försökt nå den uthängda personen Ronny Hellström.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Licensjakt på säl hotar stammens överlevnad i Östersjön. Beviljades efter klagomål från fiskerinäringen.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0