FAKE NEWS
Bild från torgmötet där Sveriges Radio påstår att "ganska många" protesterade mot AFS genom att demonstrera med plakat och vifta med prideflaggor. I verkligheten fanns det två personer med flaggor på torget.

Så bluffade Sveriges Radio om AFS valturné

Publicerad 24 augusti 2018 kl 16.48

Inrikes. När Alternativ för Sverige besökte Östersund möttes partiet av protester, påstår Sveriges Radio. Folk gick omkring med plakat och många viftade med regnbågsflaggor om man får tro den statliga radiojätten. Men bilder från platsen avslöjar bluffen – det fanns bara två personer med flaggor bland ett femtiotal åhörare på torget.
– Det är fake news, man ljuger helt enkelt, säger Gustav Kasselstrand om SR:s rapportering.

Dela artikeln

När Alternativ för Sverige höll torgmöte i ett regnigt Östersund samlades ett femtiotal personer för att lyssna på partiledaren Gustav Kasselstrand och andra företrädare för partiet. Några störningar förekom inte och talarna möttes vid flera tillfällen av applåder från publiken.

Men när Sveriges Radio rapporterade från torgmötet skedde det under rubriken "Tyst motmanifestation när AFS besökte Östersund". Hur denna påstådda motmanifestation ska ha gått till framgår emellertid inte av artikeln.

Gustav Kasselstrand är skarpt kritisk mot den statliga radions beskrivning av torgmötet, som han menar för läsarna bakom ljuset:

– Det var 50–60 personer som lyssnade på vårt torgmöte i Östersund. Det stod två personer med prideflaggor i publiken. De sade ingenting, de bara stod där, berättar han för Fria Tider.

– Att beskriva det som att det ägde rum en motdemonstration på torget är direkt vilseledande.

När Fria Tider kontaktar SR vägrar de att låta oss tala med någon av de journalister som gjorde reportaget. Anledningen uppges vara att en person som SR talade med på torget påstod sig ha blivit hotad, oklart av vem, hur eller varför.

Vi får istället tala med P4 Jämtlands ansvarige utgivare Ricky Karström. Han ger en annan bild än Kasselstrand av vad som ägde rum vid torgmötet. Enligt honom ska tysta motdemonstranter ha gått omkring med plakat och viftat med regnbågsflaggor.

Fria Tider har granskat ett flertal bilder från torgmötet, tagna ur olika vinklar och vid olika tidpunkter. Det förekommer inga plakat på någon av bilderna. Fria Tider frågar Ricky Karström om detta.

Det syns ju inga plakat på några bilder?

– Nej, det kanske inte gör det. Jag har inte sett alla bilder.

Men det var ganska många som vinkade med regnbågsflaggor.

Ganska många?

– Ja.

Men av bilderna från torgmötet framgår det att det inte var "ganska många" med regnbågsflaggor på torget. På bilderna syns två kvinnor stå bland de övriga åhörarna med varsin flagga i handen. Det är allt.

Det är fake news, man ljuger helt enkelt. Och hela vinkeln att två tysta personer på ett torg är en "motdemonstration" är absurd, kommenterar Kasselstrand.

Syftet är förstås att motarbeta oss därför att man inte gillar vår politik.

Ricky Karström anser inte att Sveriges Radio har gjort något fel. Man har valt att presentera artikeln på ett sätt som lockar till läsning, förklarar han när Fria Tider ställer frågor om rubriksättningen.

Om ett parti samlas på torget, det sluter upp en hel del människor och näst intill alla vill lyssna på vad partiledaren har att säga, men några i publiken är tysta. Är det inte en lite märklig vinkel då att ha rubriken ”tyst motmanifestation”?

Man kan alltid ha synpunkter på rubriceringar. Rubriceringar är till för att locka till läsning. Vi försöker att inom all etik och inom innehållets gränser hitta rubriker som ska locka till läsning. Sedan kan man alltid ha åsikter om det.

Det är annars ett återkommande mönster i media att när det hörs en invandringskritisk röst, så försöker man vinkla det som att det finns ett stort folkligt motstånd mot den rösten. Finns det några sådana överväganden i rubriksättningen?

Nej, nej det gör det inte, försäkrar Ricky Karström.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.