Henrik Arnstad
Henrik Arnstad, aktuell med boken "Älskade fascism", Norstedts förlag.
Björn Lejon

Undermålig dokumentär av Henrik Arnstad stoppas

Publicerad 3 mars 2013 kl 21.22

Vetenskap.Idag skulle P3 ha sänt en dokumentär om kända svenskars samarbete med CIA under det kalla kriget. Nu står det klart att dokumentären stoppas, efter att det avslöjats att den bygger på felaktiga uppgifter.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges Radio aviserade förra veckan att man i det kommande avsnittet av P3 Dokumentär skulle ”avslöja den okända historien” om hur CIA rekryterade kända svenska intellektuella på 50- och 60-talet. Avsnittet bar titeln ”CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige” och skulle enligt programtablån ha sänts idag.

Enligt programmets producent Henrik Arnstad hade man lyckats gräva fram sensationella uppgifter. I fredags uppgav Arnstad Twitter att Herbert Tingsten, välkänd chefredaktör för DN mellan 1946 och 1959, ”arbetade för CIA” och ”var medlem i en CIA-organisation”.

Senare under fredagen deltog Arnstad i ett inslag i P1:s Studio Ett för att berätta mer om de utlovade ”avslöjandena”. Med i studion var även historikern Mikael Nilsson, vars forskning om Tingsten Arnstads dokumentär bygger på, och statsvetaren Olof Petersson.

Enligt Petersson var Nilssons forskning om Tingsten ”det sämsta som publicerats på ganska lång tid” och innehöll ”konstruktioner och insinuationer”. Petersson menade att det var oklart om Nilsson ägnat sig åt ”forskningsfusk” eller om det bara handlade om ”dålig forskning”. Mikael Nilsson, som till vardags arbetar med ett forskningsprojekt om "säkerhetspolitik och teknikhistoria med genusperspektiv" på Stockholms universitet, medgav att Petersson hade hittat felaktigheter i hans forskning.

Efter sändningen skrev Henrik Arnstad på Twitter att dokumentären skulle ”skjutas upp” eftersom ”nya intressanta uppgifter tillkommit”. Arnstad menade att programmet skulle ”vinna enormt på den nya diskussionen om Tingsten”. Enligt uppgifter från Peter Wolodarski, chef för DN:s ledarredaktion och blivande chefredaktör för tidningen, är dock anledningen till att dokumentären inte sänds som planerat att den innehåller ”allvarliga fel”.

Fria Tider avslöjade i november förra året att Henrik Arnstad ljugit om att han har en kandidatexamen i historia från Stockholms universitet. Avslöjandet ledde till att Historisk tidskrift nyligen gick ut med en rättelse och klargjorde att Henrik Arnstad inte har någon kandidatexamen.

Henrik Arnstad är aktuell med boken "Älskade fascism", som släpptes i dagarna, i vilken Sverigedemokraterna utmålas som ett fascistiskt parti tillsammans med en rad nordiska systerpartier.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

M-ledamöter som trycker på fel knapp hotas med straff

Gå efter samvetet i morgon kan få ödesdigra konsekvenser. Kritisk M-ledamot drar till USA och slipper rösta ja till könsbyteslagen. 0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Licensjakt på säl hotar stammens överlevnad i Östersjön. Beviljades efter klagomål från fiskerinäringen.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0