Heilande ministern
Expressens uthängning av Catharina Strandqvist 2014.

Ung SD-kvinna fick sparken av kommunen för naziskämt på fest

Publicerad 7 december 2021 kl 14.49

Inrikes. Behandlingen av en ung SD-kvinna inför valet 2014 frågor väcker nu frågor på sociala medier. Detta efter avslöjandet att civilminister Ida Karkiainen (S) gjort en Hitlerhälsning på en fest.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Nyheter Idag som har publicerat bilden på en heilande Ida Karkiainen, som förra veckan utnämndes till civilminister i Magdalena Anderssons nya S-regering.

Enligt uppgifter till tidningen brukade Ida Karkiainen och hennes pojkvän på den tiden ha vit makt-fester i sin lägenhet i Haparanda. En källa uppger att "det heilades och skreks sieg heil från deras balkong" tidigt på morgonen.

I media har den ene efter den andre vänsterprofilen ryckt ut till Karkiainens försvar. Flera har berättat att de också brukade heila som tonåringar och att detta inte är något att haka upp sig på.

En av många som anser att det är onödigt att skapa ett drev mot Ida Karkiainen är vänsterakademikern Carl Melin, som skriver så här på Twitter:

Annat lät det dock inför valet 2014, då medierna inledde ett stort drev mot Catharina Strandqvist, som var nominerad till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Halmstad.

Vänsterextrema Expo/Expressen publicerade då en bild som visade hur SD-kvinnan på skämt spexade med ett hakkorsarmbindel på en privat fest som tonåring.

Avslöjandet om Strandqvist spreds som en löpeld i de svenska medierna och uppmärksammades även internationellt.

Catharina Strandqvist fick på grund av drevet avsäga sig sin kandidatur. Men inte nog med det. Hon tvingades dessutom ta "timeout" från sitt jobb som som undersköterska på ett kommunalt servicehus Halmstad.

Kommunen motiverade sitt beslut med att de äldre på boendet "var rädda" för den 20-åriga SD-kvinnan på grund av fotografiet.

Lotta Olesen Rosén, sektionsordförande för Kommunal Sydväst, sade till P4 halland att hon hade förståelse för kommunens agerande, med tanke på att Catharina Strandqvist inte tycktes tro på "allas lika värde".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Testkrav för inresa till Sverige tas bort

Nya regler från 21 janauri.. "Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron."0 

Avkriminaliserad cannabis ger inte fler unga brukare

Ny studie från KI.. Cannabisanvändningen minskar oavsett om lagen blir strängare eller mildare.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0