Ungern och invandringen

Ungern börjar bygga mur mot invandrare

Publicerad 13 juli 2015 kl 19.37

Utrikes. Ungern påbörjade idag byggandet av ett 18 mil långt stängsel mot den serbiska gränsen. Syftet med muren är att stoppa det massiva inflödet av invandrare från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ungerns utrikesminister kommer den fyra meter höga muren att täcka åtta till tio områden där "invandrartrycket är som allra värst".

Projektet har kritiserats av flera EU-ledare. Serbiens utrikesminister Ivica Dačiz ifrågasätter att EU över huvud taget tillåter muren.

– Jag trodde Berlinmuren hade fallit men nu byggs nya murar, sade han vid en pressträff nyligen enligt SVT Nyheter.

Ungern har också förstärkt sin gränskontroll vid den ukrainska gränsen på grund av händelserna i Mukatjeve, där den ultranationalistiska organisationen Högra sektorn hamnat i konflikt med myndigheterna.

Inflödet av illegalt invandrade asylsökare till Ungern har ökat kraftigt – från 43.000 i fjol till runt 50.000 under årets första fem månader.

Premiärminister Viktor Orbán varnade nyligen för att massinvandringen från tredje världen har nått en sådan nivå att den blivit ett existentiellt hot mot hela den europeiska civilisationen.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0