Ungern och invandringen
Zoltán Kovács är ungersk regeringstalesman.

Ungern bygger stängsel även mot Rumänien

Publicerad 20 september 2015 kl 13.44

Utrikes. Ungern har beslutat sig för att bygga ett gränsstängsel även mot Rumänien för att säkerställa att strömmen av illegala invandrare inte försöker ta sig in i landet den vägen.

Gilla artikeln på Facebook

Det stängsel som byggdes längs gränsen mot Serbien under sommaren har tidigare visat sig vara en succé och under veckan beslutade regeringen om att bygga ett liknande stängsel mot Kroatien efter att asylmottagningen i det landet kollapsat.

– Vi vill skydda Schengengränsen så att okända människor inte kan välla in i unionen okontrollerat och oorganiserat, något som hunnit bli ett olösligt problem, säger regeringstalesmannen Zoltán Kovács.

Samtidigt avfärdar han påhopp och anklagelser som riktas mot den ungerska regeringen från vänsterpolitiker och vänstermedia i de nordvästra delarna av EU som "tokiga".

Den ungerska militären uppges redan vara i full färd med att bygga stängsel längs den kroatiska gränsen och tusentals soldater har kommenderats ut. Nu vill regeringen alltså även bygga stängsel mot sitt grannland i öst, något den rumänska regeringen ogillar.

När invandrarna inte längre kan ta sig till Ungern fortsätter de mot Kroatien dit 20.000 migranter från tredje världen uppges ha tagit sig de senaste dagarna. Situationen i landet är kaotisk då man inte har kapacitet eller beredskap för den massiva folkvandring som just nu pågår mot EU.

Kovács säger också att han undrar hur Slovenien, som också är medlemmar i Schengen, kommer att agera när invandrarna ger upp sina försök att ta sig till Ungern och istället försöker ta sig in i EU den vägen.

– Nästa stora prövning kommer bli gränsen till Slovenien, säger han.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Professor: Inga belägg för att vaccinpass fungerar. Joakim Dillner på KI sågar smittskyddsarbetet.0 

Varning för snöstorm på Hawaii. Räknar med över 30 cm snö och stormbyar.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0