Ungern och invandringen
Ungern och Slovenien är överens om att samarbeta om gränsskyddet.

Ungern och Slovenien samarbetar om gränsskydd

Publicerad 29 september 2015 kl 17.56

Utrikes. Ungern och Slovenien har kommit överens om ett samarbete kring bevakningen av de båda ländernas gränser söderut.

Gilla artikeln på Facebook

Länderna ska dels hjälpas åt att patrullera Schengengränsen, dels utbyta information om den ström av illegala invandrare som fortsatt väller in i EU. Beslutet om gemensam gränspatrullering togs under gårdagen efter att Sloveniens inrikesminister Vesna Györkös Znidar träffat sin ungerske motsvarighet Sándor Pintér.

– Jag hoppas innerligt att dagens möte har skingrat alla tvivel som uppstått angående polissamarbetet mellan våra två länder, kommenterade Pintér efter mötet.

Under helgen tog sig hela 25.000 asylsökare in i Ungern via Kroatien, skriver Ungerns regering på sin hemsida. Ungern "hotar" därför med att stänga gränsen mot Kroatien och på egen hand sätta stopp på asylkaoset om inte Tyskland, Österrike och övriga västeuropeiska EU-länder kommer fram till en lösning snarast. Ungern har tidigare effektivt lyckats stänga gränsen mot Serbien för att förhindra att de illegala invandrarna väller in i landet den vägen.

EU har hittills visat sig svagt och handlingsförlamat inför den våg av hundratusentals migranter som söker sig till Europa. Många av dem är på flykt undan inbördeskriget i Syrien, men merparten kommer från länder som Irak, Afghanistan, Pakistan eller olika afrikanska länder och lockas framförallt av Europas välstånd och möjligheter till bidrag. Även syriernas behov av att söka sig till länder som Tyskland och Sverige har ifrågasatts då det finns många andra säkra länder på närmare håll där det inte råder krig och där de kan få asyl.

Artikeln är rättad. Det rätta landet är Slovenien, inte Slovakien.

Bild:

© György Varga/MTI

Vesna Györkös Znidar och Sándor Pintér.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nya migrantrutten: Ryssland–Finland

Har gett upp Vitryssland. Nu marknadsförs en ny rutt in i EU för illegala araber och kurder.0 

Ekonominyheter

Elbristen driver upp brödpriset

Limporna tros nu bli 1–2 kronor dyrare.. Pågens vd: "Regeringen har låtit montera ner kärnkraften."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.