Ungern och invandringen
Schengenområdet.

Ungern tonar ned Dublin-retorik

Publicerad 24 juni 2015 kl 16.00

Utrikes. Efter kritik från EU-kommissionen mildrar Ungern flera av gårdagens uttalanden om att vägra ta emot illegala invandrare som andra EU-länder vill skicka tillbaka till Ungern. Det är dock osäkert om regeringen i Budapest har förändrat sina planer i sak.

Gilla artikeln på Facebook

I går uttalade Ungerns regering planer på att bryta mot Dublinförordningen, som säger att ansvaret för asylsökande ligger på det första Schengenland som de kommer till.

– Båten är full, konstaterade regeringstalesmannen Zoltán Kovacs i en intervju med tyska Die Presse.

Uttalandena väckte snabbt kritik från EU.

– Vi är av uppfattningen att gällande avtal måste respekteras, sa EU-kommissionären Kristalina Georgiewa.

Idag säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto att det ”inte är tal om” att Ungern ska suspendera EU-regler. Man vägrar bara att ta emot asylsökande som andra EU-länder felaktigt vill skicka till Ungern. Det rör sig om personer som har tagit sig in i Europa via Grekland och därmed ska söka asyl i Grekland enligt Dublin III-förordningen. Det handlar sammanlagt om mellan 600 och 700 personer, enligt Ungerns invandringsmyndigheter.

I ett officiellt uttalande på den ungerska regeringens hemsida framgår dock att det än så länge mest rör sig om tidsmässiga och retoriska förändringar av gårdagens förslag. Om några veckor antas en ny lag som gör att alla illegala invandrare deporteras eftersom inget grannland anses vara i krig eller i övrigt ge skäl att bevilja asyl. Det tros innebära att när Ungern tar tillbaka Dublininvandrare så kommer samtliga att få avslag rakt av. Först vill regeringen dock ha alla lagar på plats, samt uppföra säkra förvarsanläggningar för att hålla invandrarna inlåsta i fram tills deportationen kan verkställas.

Hittills i år har 61 000 illegala invandrare kommit till Ungern enligt officiella uppgifter, vilket är fler än under hela förra året. För att minska inflödet planerar Ungern att investera motsvarande cirka 21 miljoner euro i ett staket mot gränsen till Serbien. 20 ungerska poliser med fyra mobila värmekameror patrullerar också gränsen mellan Serbien och Makedonien, med Serbiens godkännande.

Också Österrikes regering uttalade sig under gårdagen kritiskt mot Ungerns planer. Österrike är det land som främst drabbas om Ungern gör verklighet av sina hot och slutar ta tillbaka asylsökare som har passerat Ungern. Österrikes regering har själv nyligen gjort ett utspel i frågan, då landet för ett par veckor sedan annonserade ett tillfälligt stopp av asylutredningar.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0