Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

Ungerns utrikesminister: Värnplikt införs för att skicka unga i EU till slakten i Ukraina

Publicerad 28 maj 2024 kl 13.50

Utrikes. EU kommer att försöka se till att värnplikten införs i fler medlemsländer så att ungdomar kan skickas till det allt mer hopplösa kriget i Ukraina, enligt Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó.

Dela artikeln

Ukrainas omfattande förluster och svårigheter att mobilisera sin egen befolkning innebär att EU i allt högre grad kommer att övergå till att förlita sig på värnpliktiga unga européer för att slåss mot Ryssland.

Det sade den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó efter ett möte med EU:s utrikesministrar, rapporterar Remix News.

– Ukrainas förluster blir mer och mer outhärdliga. Ukrainska män släpps inte ut ur Ukraina, och nu vill de värva europeiska ungdomar till kriget. Och man kan nästan tydligt höra argumentet att soldaterna borde skickas från det geografiska närområdet först. Detta innebär att de vill skicka centraleuropeiska ungdomar, inklusive ungerska ungdomar, till kriget med obligatorisk europeisk värnplikt, sade Szijjártó.

Den ungerske ministern sade vidare att han bestämt kommer att motsätta sig alla ansträngningar att införa en värnplikt på EU-nivå.

– Rör inte centraleuropéerna, rör inte våra ungerska ungdomar. Vi kommer inte att tillåta att ungerska ungdomar blir inblandade i kriget, för detta är inte vårt krig.

Szijjártó avslöjade inte vilka utrikesministrar eller medlemsländer som undersöker möjligheten till en EU-värnplikt, men nyligen har flera länder meddelat att de kan tänka sig att skicka egna soldater till Ukraina ifall Ryssland når ett genombrott vid fronten – inklusive Frankrike och de baltiska staterna.

Ett långsiktigt mål för det vänsterliberala etablissemanget i Bryssel är att skapa en egen försvarsmakt och att överföra ansvar för försvaret till unionen. Med ett sådant förslag skulle en potentiell värnpliktsinsats kunna uppstå som omfattar alla EU:s medlemsländer.


Nyheter från förstasidan

Gängkriminella invandrare döms till döden i Irak

Sköt gängledare i vintras. Nu dömer arablandet majoriteten av dem till döden.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.