Inbördeskriget i Syrien och Irak

Uppgift: Okända plan bombar Assad-ställningar i Syrien

Publicerad 6 april 2017 kl 01.49

Utrikes. Flera av den syriska regeringens positioner i södra delarna av provinsen Daraa har bombats av okända flygplan, enligt obekräftade uppgifter till den arabiska nyhetsbyrån AMN.

Gilla artikeln på Facebook

De påstådda flygräderna inträffade enligt AMN, som anses stå närmare regeringssidan än jihadisterna i den syriska konflikten, mindre än ett dygn efter att USA har anklagat Assad-regimen för att ha använt kemiska stridsmedel mot civila i syriska Idlib.

Den syriska regeringen har å sin sida förnekat att man använt kemiska vapen och hävdar att man bombat en vapenfabrik där rebellerna tillverkar kemvapen, vilket skapat läckor ut i omgivningen.

Flygräderna ska ha riktats mot det politiska säkerhetsministeriet i Izra och en bro nära staden Kurbet Gazaleh. Inga dödsfall har rapporterats hittills, enligt AMN.

USA:s president Donald Trump har under torsdagen meddelat att han nu officiellt bytt åsikt om Syrien, Ryssland och Assad. Trump sade under ett tal att Assad genom attacken korsade flera "röda linjer", och syftade på den så kallade röda linje som Barack Obama och Hillary Clinton tidigare dragit upp i Syrien.

En eventuell attack behöver dock inte ha utförts av Nato eller USA. Även Israel genomför med jämna mellanrum flygräder inne på syriskt territorium, ofta för att stoppa vapenleveranser till den paramilitära organisationen Hizbollah, som strider mot Israel i Libanon.

En fullskalig amerikansk attack mot Syrien skulle med stor sannolikhet leda till ett krig mellan USA och Ryssland, enligt amerikanska bedömare. Det antas därför vara osannolikt att supermakten väljer en sådan åtgärd i nuläget.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0