Inbördeskriget i Syrien och Irak

Uppgift: Okända plan bombar Assad-ställningar i Syrien

Publicerad 6 april 2017 kl 01.49

Utrikes. Flera av den syriska regeringens positioner i södra delarna av provinsen Daraa har bombats av okända flygplan, enligt obekräftade uppgifter till den arabiska nyhetsbyrån AMN.

Gilla artikeln på Facebook

De påstådda flygräderna inträffade enligt AMN, som anses stå närmare regeringssidan än jihadisterna i den syriska konflikten, mindre än ett dygn efter att USA har anklagat Assad-regimen för att ha använt kemiska stridsmedel mot civila i syriska Idlib.

Den syriska regeringen har å sin sida förnekat att man använt kemiska vapen och hävdar att man bombat en vapenfabrik där rebellerna tillverkar kemvapen, vilket skapat läckor ut i omgivningen.

Flygräderna ska ha riktats mot det politiska säkerhetsministeriet i Izra och en bro nära staden Kurbet Gazaleh. Inga dödsfall har rapporterats hittills, enligt AMN.

USA:s president Donald Trump har under torsdagen meddelat att han nu officiellt bytt åsikt om Syrien, Ryssland och Assad. Trump sade under ett tal att Assad genom attacken korsade flera "röda linjer", och syftade på den så kallade röda linje som Barack Obama och Hillary Clinton tidigare dragit upp i Syrien.

En eventuell attack behöver dock inte ha utförts av Nato eller USA. Även Israel genomför med jämna mellanrum flygräder inne på syriskt territorium, ofta för att stoppa vapenleveranser till den paramilitära organisationen Hizbollah, som strider mot Israel i Libanon.

En fullskalig amerikansk attack mot Syrien skulle med stor sannolikhet leda till ett krig mellan USA och Ryssland, enligt amerikanska bedömare. Det antas därför vara osannolikt att supermakten väljer en sådan åtgärd i nuläget.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

19-åring med psykiska problem bakom Fedex-massaker

Förhördes av FBI.. Polisen tittar på möjligt habrottsmotiv.0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0