Inbördeskriget i Syrien och Irak
Raqqa år 2018.

USA-bomber lade Raqqa "i ruiner"

Publicerad 6 juni 2018 kl 09.42

Utrikes. Den USA-ledda koalitionen avlossade "en enorm mängd oprecisa explosiva vapen i tätbefolkade civila områden" under sitt intensiva bombardemang av den syriska staden Raqqa, som lades i ruiner. Det skriver Amnesty i en rapport.

Gilla artikeln på Facebook

Mellan den 6 juni och 12 oktober 2017, under den USA-ledda koalitionens försök att driva bort IS från deras så kallade huvudstad, dödades och skadades tusentals civila och större delen av Raqqa förstördes.

Invånarna blev instängda i Raqqa när strider mellan IS-milis och kurdiskledda Syrian Democratic Forces (SDF) härjade på gatorna. Samtidigt pågick koalitionens ihärdiga attacker både från luften och på marken. IS lade ut minor på flyktvägarna och sköt civila som försökte fly. Hundratals civila dödades, antingen i sina hem, på platser där de sökt skydd, eller när de försökte fly.

Amerikanska, brittiska och franska koalitionsstyrkor utförde tiotusentals flyganfall och de amerikanska styrkorna var ansvariga för över 90 procent av flyganfallen, enligt en rapport från Amnesty International.

Läs också: Ryssland om USA:s bombningar: "Som Dresden"

– En amerikansk militärbefälhavare säger att det har avfyrats fler projektiler med explosiv laddning i Raqqa än någon annanstans sedan Vietnamkriget. Med tanke på att sådana projektiler har en felmarginal på 100 meter är det inte konstigt att det har krävts många dödsoffer, säger Donatella Rovera, krisrådgivare på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Amnestys har besökt 42 områden i den förstörda staden och intervjuat 112 civila som överlevt men som förlorat anhöriga.

Rapporten visar enligt Amnesty på "stora brister" när koalitionen hävdat att deras styrkor gjort tillräckligt för att minimera civila skadorna. Rapporten tar upp fyra fall med familjer som drabbades svårt av flyganfallen. Tillsammans förlorade de 90 anhöriga och grannar – 39 av dem kom från en enda familj – och nästan alla av dem dödades under koalitionens flyganfall.

Enligt organisationen utgör fallen "påtagliga bevis" för att många av koalitionens attacker – när civila dödats och skadats, när bostäder och infrastruktur förstörts – har brutit mot internationell rätt.

– Något är uppenbarligen fel när så många civla dödas i attack efter attack. Och tragedin förvärras av att flera månader senare har fortfarande inga utredningar gjorts av incidenterna. Offren förtjänar rättvisa, säger Donatella Rovera.

– Koalitionens påståenden att deras precisionsanfall resulterade i att IS bombades bort från Raqqa samtidigt som de orsakade väldigt få civila offer, håller inte. På plats i Raqqa har vi sett förstörelsen i nivå med det vi brukar se efter ett krig, säger Donatella Rovera.

Hon understryker att IS fyraåriga styre i Raqqa visserligen präglades av omfattande krigsbrott.

– Men IS fruktansvärda övergrepp, som att använda civila som mänskliga sköldar, fråntar inte koalitionen dess skyldigheter att vidta alla försiktighetsåtgärder för att minimera skador för civila. Det som jämnade staden med marken och som orsakade att så många civila skadades och dog var den USA-ledda koalitionens upprepade användning av explosiva vapen i tätbefolkade områden där de visste att civila fanns instängda.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0