Nordstream 2

USA har stoppat bygget av Nordstream 2

Publicerad 19 januari 2020 kl 08.41

Utrikes. Utläggningen av Nordstream 2, som passerar Sveriges ekonomiska zon i Östersjön, avbröts strax före jul och står nu stilla, rapporterar SVT. Bakgrunden är USA:s sanktioner mot det rysk-europeiska samarbetet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i början av december som den amerikanska kongressen ålade president Trump att införa sanktioner mot EU-baserade företag som hjälper den ryska statens energijätte Gazprom att färdigställa naturgas­ledningen Nordstream 2, som passerar Sveriges ekonomiska zon på sin väg genom Östersjön.

Kort efteråt varnade den tyska regeringen USA för att lägga sig i EU:s energipolitik, men nu uppger byggprojektets talesperson Jens Mueller till SVT att bygget faktiskt har stoppats, och att stoppet skedde efter att USA:s president Donald Trump införde sanktioner mot företag som deltar i bygget.

När arbetet stoppades den 21 december 2019 på grund av att den schweiziska leverantören Allseas drog sig ur var över 2.300 av omkring 2.460 kilometer klart, enligt SVT.

”Allseas tvingades avbryta arbetet på grund av hotet om sanktioner. För närvarande undersöker Nord Stream 2 olika alternativ för färdigställandet av rörledningen. Inga beslut har fattats. Vi kommer att informera om händelseutvecklingen i sinom tid” skriver Jens Mueller i ett mejl till SVT Nyheter.

En talesperson på amerikanska ambassaden uppger för SVT att alla företag som utövar sanktionsbelagd verksamhet kommer att tvingas "ge upp" sin tillgång till USA:s ekonomi.

USA:s ambassad uppger vidare för SVT att Nordstream 2 är ett "hot mot vår nationella säkerhet och våra utrikespolitiska intressen”.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.