Peter Springare
Peter Springare är utredare och tidigare stf. chef för roteln för grova brott på polisen i Örebro.

Utredare på polisen pekar ut invandrare för de flesta grova våldsbrott – anmäls

Publicerad 4 februari 2017 kl 23.01
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Peter Springare, polisutredare och tidigare ställ­företrädande chef för roteln för grova brott på polisen i Örebro, anmäls till åklagare sedan han i ett inlägg på Facebook talat klarspråk om vilka som står för lejonparten av de grova brotten. Anmälan kommer efter att lokal­tidningen Nerikes Allehanda inlett en hetsjakt mot den frispråkiga polisen.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda."

Så inleder Peter Springare ett inlägg som postas på Facebook sent på fredags­kvällen. Han förklarar att han ändå snart ska gå i pension och att han därför, från och med nu, tänker ta bladet från munnen och berätta hur det faktiskt ser ut när det gäller de grova brotten.

"Det kommer inte att harmoniera med BRÅ: s uppfattning eller andra vänster­vridna kriminologers uppfattning i den allmänna debatten", skriver han. Han berättar att han under veckan utrett "våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel."

Men det är när han kommer till namnen på de misstänkta förövarna som många reagerar:

"Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer...va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen."

Enligt Springare kommer de allra flesta förövarna från länder som Syrien, Irak, Afghanistan, Somalia och Turkiet. Knappt någon av dem som utreds för grova brott i Örebro är svensk.

"Så här ser det ut och har sett ut de senaste 10-15 åren", konstaterar den erfarne polisutredaren.

Springare har fått ett massivt stöd i kommentars­fältet på Facebook liksom i sociala medier i övrigt. "Faan modigt av dej och berätta sanningen respekt!!!" skriver en man och "Respekt för att du vågar!!" skriver en kvinna. Hundratals andra kommentarer ser ut på ett liknande sätt.

Men på vänsterkanten är det en och annan som är ordentligt uppretad på Springare. "Är brottslighet olika allvarlig beroende på vem som är gm. Hans fb-post är sorgligt infantil. Fredagsfylla?" skriver den "liberala" kriminologen Helena du Rées på Twitter. Hon ogillar starkt att gärnings­männens etniska bakgrund lyfts fram på detta sätt.

Men argast av dem alla är troligen lokal­tidningen Nerikes Allehanda. Sedan inlägget på Facebook blev känt har den vänster­liberala medieaktören inlett en hetsjakt mot Springare där olika anklagelser riktas mot honom. Och nu har han anmälts till åklagare för sitt inlägg.

– Det här kommer vi att titta på rättsligt, bekräftar polismästare Bo Andersson för NA.

Efter den mediala kampanjen har Peter Springare skrivit ett nytt inlägg på Facebook där han värjer sig mot anklagelserna om rasism.

"Jag är för invandring och mottagande av asylsökanden under ordnade och strukturerade former, så jag är en gång för alla inte rasistiskt lagd när vi kommer till det. Dock är jag mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem", skriver han.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.