Terrordådet i Stockholm
Sverige varnades för Rakhmat Akilov .

Uzbekistans utrikesminister: Vi varnade Sverige för Rakhmat Akilov

Publicerad 14 april 2017 kl 10.37

Inrikes. Sverige varnades för den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov innan terrordådet i Stockholm förra fredagen. Det säger Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov enligt nyhetsbyrån Reuters. Han bekräftar också att Akilov var en aktiv muslimsk terrorist som försökt resa till IS i Syrien och uppmanat andra att ansluta sig till terrorsekten.

Gilla artikeln på Facebook

Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov bekräftar att Rakhmat Akilov hade kopplingar till Islamiska Staten och att han rekryterats till terrorgruppen efter sin ankomst till Sverige 2014.

Ministern säger också att säkerhetstjänsten i Uzbekistan varnade Sverige för Rakhmat Akilov innan terrordådet ägde rum. Den uzbekiska säkerhetstjänsten ska ha skickat informationen till Sverige via ett annat västerland.

– Innan attacken skickades information om Akilovs kriminella handlingar via ett annat västerland så att den svenska sidan skulle veta, säger Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov utan att avslöja vilket mellanliggande land det handlar om.

Utrikesministern säger dessutom att Rakhmat Akilov via internet aktivt ska ha uppmanat sina landsmän att resa till Syrien för att kämpa med Islamiska Staten.

Enligt en uzbekisk säkerhetskälla försökte Akilov själv resa till Syrien 2015 för att ansluta sig till IS, men greps på den turkisk-syriska gränsen och deporterades tillbaka till Sverige, skriver Reuters. Källan tillägger att uzbekiska myndigheter i februari i år placerat Akilov på en lista över personer som kan tänkas utföra religiös extremism.

Säkerhetspolisen i Sverige har tidigare bekräftat att man fått information om den misstänkte terroristen, men inte agerat på informationen eftersom man enligt egen utsago inte kunnat bekräfta den.

– Den misstänkte mannen har tidigare förekommit i vårt underrättelseflöde. Vi arbetade med uppgifterna men de gick inte att belägga, sade Säpo-chefen Anders Thornberg under en pressträff dagen efter terrordådet.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.