Val 2018
Ulf Kristersson och Stefan Löfven får hård kritik för sin nya retorik i invandringsfrågan.

Vänsterakademiker varnar för S och M:s "farliga och omoraliska främlingsfientlighet"

Publicerad 19 maj 2018 kl 17.01

Inrikes. En grupp vänsterakademiker går nu ut på DN Debatt och varnar för Socialdemokraternas och Moderaternas nya invandringspolitik, som de menar är "djupt omoralisk" och "främlingsfientlig". Den hotar Sveriges självbild som en "moralisk stormakt" och får inhumana konsekvenser.

Gilla artikeln på Facebook

Debattartikeln i Dagens Nyheter, som skrivits under av filosofiprofessor Torbjörn Tännsjö och sju andra "forskare i etik", menar att såväl Socialdemokraterna och Moderaterna sviker landet genom att anamma en så kallad populistisk främlingsfientlighet framför sina egna politiska ideologier.

Vänsterpartisten Tännsjö, som förespråkar en "världsregering", har tidigare utifrån ett "etiskt" perspektiv argumenterat för att avveckla välfärden för svenskar i syfte att ha råd med obegränsad invandring från tredje världen.

Enligt författarna har "främlingsfientligheten" i Sverige gått så långt att de anser sig tvungna att "varna för utvecklingen".

De menar rentav att bilden av Sverige som ett demokratiskt och solidariskt land har försvunnit.

Vänsterakademikerna pekat ut så väl Stefan Löfven och Ulf Kristersson, och skriver att de båda partiledarna accepterat en "främlingsfientlig logik" som ställer människor mot varandra och klandrar invandrare som en ekonomisk belastning. Författarna hävdar att de traditionella partierna sedan använder denna så kallade främlingsfientlighet som en "pragmatisk strategi" för att vinna röster inför det kommande i valet i höst, något som anses vara "genuint omoraliskt och farligt".

En mer restriktiv migrationspolitik kommer förstöra bilden av Sverige som en "moralisk stormakt", vilket enligt akademikerna har gett landet en "internationell respekt" världen över. En respekt som nu försvinner. Stängda gränser, röntgen av invandrare för att fastställa ålder och utvisning till länder som Afghanistan är tvärtom "inhumant", menar de.

Enligt författarna har S och M anpassat sin retorik till den starka "främlingsfientliga opinion" präglad av "islamofobi" och ett ifrågasättande av asylrätten som infunnit sig i Sverige.

Läget är så pass allvarligt, menar akademikerna, att det svenska samhället numera för tankarna till andra världskriget.

"Denna bild framkallar en obehaglig déjà vu. Det har inte gått hundra år sedan andra världskrigets slut. Då, med färska erfarenheter av vad främlingsfientlig populism hade lett till, bestämde man sig – 'aldrig mer!' ”Aldrig mer ska vi tillåta att man tror sig kunna lösa samhällsproblem genom att diskriminera vissa grupper!” Socialdemokrater och moderater sviker oss nu och de sviker oss på ett djupt omoraliskt sätt", skriver de tillsammans på DN Debatt.

Vänsterakademikerna, som framhäver sig själva som bättre vetande experter i etiska frågor, uppmanar politikerna att åter ta upp den moraliska kompassen, fortsätta ha öppna gränser för invandrare och på så sätt "ta ansvar" för landet, demokratin och humanismen.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0