Vaccineringen har lett till ökning av en rad sjukdomar

Publicerad 22 februari 2024 kl 13.05

Vetenskap. En ny studie som är den största hittills i sitt slag visar att coronavaccineringen kan kopplas till en ökning av diverse av ovanliga hjärt-, hjärn- och blodsjukdomar. Det rapporterar Bloomberg.

Dela artikeln

Forskare från Global Vaccine Data Network har undersökt 99 miljoner covidvaccinerade i åtta olika länder och utrett ökningar av 13 medicinska tillstånd.

Studien, som publicerades i tidskriften Vaccine förra veckan, fann att vaccinerna var kopplade till en ökning av neurologiska, blod- och hjärtrelaterade sjukdomar.

Fall av myokardit – hjärtmuskelinflammation – konstaterades hos personer som fått en första, andra eller tredje dos av Pfizers och Modernas mRNA-vacciner.

De som fått en tredje dos av Astra Zenecas viralvektorvaccin hade enligt studien en 6,9-faldigt ökad risk att drabbas av en annan hjärtsjukdom, perikardit (inflammation i hjärtsäcken). Samtidigt ledde en första och fjärde dos av Modernas vaccin till en 1,7-faldig respektive 2,6-faldig ökad risk för sjukdomen.

En ökad risk identifierades också för en typ av blodpropp i hjärnan hos dem som fått Astra Zenecas vaccin. Vidare noterades 2,5 gånger större risk att utveckla Guillain-Barres syndrom, en neurologisk störning där immunsystemet angriper nerverna, bland personer som tagit denna spruta.

Möjliga risker för transversell myelit, en ryggmärgsinflammation samt akut disseminerad encefalomyelit, inflammationen och svullnad i hjärnan och ryggmärgen, upptäcktes också för personer som tagit både både viralvektor- och mRNA-vacciner.

Forskare betonar dock att det trots allt rör sig om sällsynta fall med tanke på hur många människor som vaccinerats.

Marc Siegel, professor i medicin vid NYU Langone Medical Center, kommenterar resultatet i Fox News.

– Att förneka eller överdriva ett vaccins biverkningar är inte god vetenskap. Inte heller att underskatta riskerna med viruset, särskilt i högriskgrupper, säger han.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.