Brexit
Nicola Sturgeon.

"Väldigt sannolikt" med ny folkomröstning om skotsk självständighet

Publicerad 25 juni 2016 kl 15.57
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är "väldigt sannolikt" att det blir ny folk­omröstning om självständighet för Skottland. Det säger Skottlands försteminister Nicola Sturgeon, rapporterar Sky News.

Gilla artikeln på Facebook

Hösten 2014 röstade 55 procent av skottarna nej till att bryta sig ur Storbritannien och utropa en egen stat. Men det kan nu ha ändrats eftersom 62 procent av skottarna röstade för att stanna kvar i EU.

– Skotska parlamentet borde ha rätt att hålla en ny folkomröstning om det sker en signifikant och grundläggande förändring av de omständigheter som rådde 2014, som att Skottland tas ut ur EU mot dess vilja, sade hon vid en presskonferens.

Sturgeon kallade effekten av folkomröstningen för "demokratiskt oacceptabelt" för det skotska folket eftersom en överväldigande andel av skottarna vill vara kvar i EU.

Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem, ordförande för Eurogruppen, säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida ett självständigt Skottland skulle kunna ansluta sig till EU eller ej. Eurogruppen är en informell grupp, beståendes av euroländernas finansministrar, som regelbundet träffas för att diskutera EU:s ekonomiska politik.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0