Våldsamt när Svoboda avsatte ukrainska tv-chefen

Publicerad 19 mars 2014 kl 02.51

Utrikes.Chefen för Ukrainas statstelevision NTU avsattes under våldsamma former i veckan, när regeringspartiet Svoboda tyckte det rådde brist på nationalism i rutan.
– Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, säger Carl Bildt om Svoboda i en kommentar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på måndagen som Svoboda-politikerna, som uppger sig vara medlemmar i parlamentets yttrandefrihetskommitté, stormade TV-chefen Aleksandr Panteleymonovs kontor och misshandlade honom med bland annat flera örfilar.

– Här! Skriv under din egen uppsägning! vrålade Svoboda-politikerna och lade fram ett dokument för TV-chefen att underteckna.

– Sitt ned! Jag säger åt dig! Sitt ned! skrek en av männen och tryckte ned Panteleymonovs i sin skrivbordsstol med våld.

Svobodas partisekreterare Aleksandr Aronets bekräftar på sin Facebook-sida att partiet har "tvingat chefen för NTU att skriva under sin egen uppsägning", skriver RT på nätet. Som bevis postade Svoboda-ledaren ett papper som visade själva uppsägningen.

Den svenska regeringen har hittills ställt sig mycket positiv till den nya ukrainska regeringen, som man menar kan göra Ukraina mer demokratiskt. Även Svobodas regeringsinträde välkomnas av Sverige, och utrikesminister Carl Bildt vägrar helt att ta ställning mot partiet, som ingår i den nya EU-lojala regeringen och som av den vänsterextrema stiftelsen Expo beskrivs som ett antisemitiskt ”nazistparti”.

Att partiet skulle vara antisemitiskt är "rysk propaganda", uppger utrikesministern i en intervju med Sveriges Radio.

– Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd, säger Carl Bildt.

Han ser "ingen risk alls" för att Svoboda skulle stå i vägen för en demokratisk utveckling. Statskuppen i Ukraina, som iscensattes genom att paramilitära grupper störtade den demokratiskt valde presidenten Viktor Janukovytj med våld, innebar istället en ”demokratisk revolution”, hävdar Bildt.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.