22-åringen gick av bussen samtidigt som flickan och följde efter henne.

Våldtäktsman dömd efter efterlysning

Publicerad 13 december 2020 kl 09.27

Inrikes. Efter att en 17-årig flicka blivit överfallen och våldtagen i Stockholm gick polisen ut med en övervakningsfilm på den misstänkte mannen, som klev av samma buss som offret. Nu har våldtäktsmannen – en 22-årig arab – dömts till fängelse.

Gilla artikeln på Facebook

Natten den 22 mars 2020, var "Emelie", 17, på väg hem efter att ha umgåtts med en vän. Vid Gullmarsplan klev hon på en nattbuss mot Eriksdal, där hon steg av och gick sedan till fots sista biten hem.

Gärningsmannen, som på en övervakningsfilm sågs gå på samma buss, satte sig i närheten av flickan på bussen och följde efter henne när hon steg av vid hållplatsen.

I Rosenlundsparken hotade han flickan med kniv och förgrep sig på henne på ett sätt som enligt Stockholms tingsrätt utgör en våldtäkt.

Flickan tog sig till Mariatorget där hon fick hjälp hem av en dörrvakt. Därefter polisanmäldes händelsen klockan 04.27 samma natt.

Med hjälp av övervakningskameror kunde gärningsmannen identifieras. Bilderna på mannen visades i "Efterlyst" och även i Fria Tider.

– Vi valde att lägga ut film från bussen via tv-programmet Efterlyst. Där syns en person som stämde överens med signalementet och som steg av vid samma hållplats som målsägande. Därefter gjordes ett väldigt bra utredningsarbete med bland annat husrannsakningar, säger en av förundersökningsledarna.

Våldtäktsmannen, en 22-årig arab, döms nu till tre års fängelse för våldtäkt och en rad andra brott. Han ska också betala ett skadestånd på 150.000 kronor till flickan.

Trots sin ålder förekommer han sedan tidigare under hela 18 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för sexuellt ofredande, men har hela tiden dömts till mycket milda straff.

22-åringen har också fått svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas hem till arabvärlden med nuvarande lagstiftning.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.