Bidenskandalen
Jack Dorsey.

"Valpåverkan": Twitters vd kallas till senaten för förhör

Publicerad 15 oktober 2020 kl 20.48

Media. Twitter anklagas för att helt öppet och fräckt försöka påverka resultatet av USA:s presidentval efter att ha censurerat ett explosivt avslöjande om Joe Biden. Nu kallas Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, till en utfrågning om agerandet i senaten.
– Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan som pågår, säger senator Ted Cruz.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som New York Post – en av mycket få tidningar i USA som stöder president Donald Trump – publicerade sitt avslöjande om Joe Bidens son Hunter Biden.

Mejl från en dator som Hunter Biden hade lämnat in till reparation visar att Joe Biden tidigare ljugit om att han inte haft något att göra med den kokainmissbrukande sonens märkliga och synnerligen välavlönade karriär som styrelseledamot i det ukrainska gasbolaget Burisma. Av mejlen framgick att Joe Biden i själva verket hade träffat en ukrainsk kollega till sonen under tiden som vicepresident. I mejlen diskuterades också hur Bidens "inflytande" kunde utnyttjas för att stoppa en brottsutredning av gasbolaget.

Joe Biden har tidigare öppet skrutit om hur han som vicepresident genom utpressning lyckades få den ukrainska regeringen att sparka åklagaren Viktor Shokin, som utredde Burismas korruption.

Både Twitter och Facebook valde på onsdagen att omedelbart censurera avslöjandet. Facebook nöjde sig med att strypa spridningen av uppgifterna, medan Twitter helt och hållet blockerade samtliga användare från att posta länkar till artikeln i New York Post. Personer som ändå skrev om uppgifterna – som Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany – fick sina konton avstängda.

Twitter har i efterhand motiverat den kraftiga censuren med att avslöjandet innehöll "hackat" och "skadligt" material.

Republikanerna i den amerikanska senatens justitieutskott tänker nu kalla Twitters vd Jack Dorsey till en utfrågning om agerandet nästa fredag, rapporterar New York Post.

– Det här är valpåverkan och vi är 19 dagar från ett val. Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan det är som pågår, säger den republikanske senatorn Ted Cruz.

En annan senator, Josh Hawley, har varit ännu skarpare i sin kritik mot Twitters censur och har begärt att företaget ska utredas av den federala valmyndigheten FEC för sitt försök att gynna Joe Biden.

– USA:s mäktigaste monopol försöker kontrollera nyheterna och lägga sig i ett federalt val, konstaterar Hawley.

Republikanerna i kongressen har tidigare fått hård kritik, bland annat av Fox News-programledaren Tucker Carlson, för bara låtsas att de försöker göra något åt den systematiska censuren av högerröster på sociala medier.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0