Bidenskandalen
Jack Dorsey.

"Valpåverkan": Twitters vd kallas till senaten för förhör

Publicerad 15 oktober 2020 kl 20.48

Media. Twitter anklagas för att helt öppet och fräckt försöka påverka resultatet av USA:s presidentval efter att ha censurerat ett explosivt avslöjande om Joe Biden. Nu kallas Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, till en utfrågning om agerandet i senaten.
– Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan som pågår, säger senator Ted Cruz.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som New York Post – en av mycket få tidningar i USA som stöder president Donald Trump – publicerade sitt avslöjande om Joe Bidens son Hunter Biden.

Mejl från en dator som Hunter Biden hade lämnat in till reparation visar att Joe Biden tidigare ljugit om att han inte haft något att göra med den kokainmissbrukande sonens märkliga och synnerligen välavlönade karriär som styrelseledamot i det ukrainska gasbolaget Burisma. Av mejlen framgick att Joe Biden i själva verket hade träffat en ukrainsk kollega till sonen under tiden som vicepresident. I mejlen diskuterades också hur Bidens "inflytande" kunde utnyttjas för att stoppa en brottsutredning av gasbolaget.

Joe Biden har tidigare öppet skrutit om hur han som vicepresident genom utpressning lyckades få den ukrainska regeringen att sparka åklagaren Viktor Shokin, som utredde Burismas korruption.

Både Twitter och Facebook valde på onsdagen att omedelbart censurera avslöjandet. Facebook nöjde sig med att strypa spridningen av uppgifterna, medan Twitter helt och hållet blockerade samtliga användare från att posta länkar till artikeln i New York Post. Personer som ändå skrev om uppgifterna – som Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany – fick sina konton avstängda.

Twitter har i efterhand motiverat den kraftiga censuren med att avslöjandet innehöll "hackat" och "skadligt" material.

Republikanerna i den amerikanska senatens justitieutskott tänker nu kalla Twitters vd Jack Dorsey till en utfrågning om agerandet nästa fredag, rapporterar New York Post.

– Det här är valpåverkan och vi är 19 dagar från ett val. Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan det är som pågår, säger den republikanske senatorn Ted Cruz.

En annan senator, Josh Hawley, har varit ännu skarpare i sin kritik mot Twitters censur och har begärt att företaget ska utredas av den federala valmyndigheten FEC för sitt försök att gynna Joe Biden.

– USA:s mäktigaste monopol försöker kontrollera nyheterna och lägga sig i ett federalt val, konstaterar Hawley.

Republikanerna i kongressen har tidigare fått hård kritik, bland annat av Fox News-programledaren Tucker Carlson, för bara låtsas att de försöker göra något åt den systematiska censuren av högerröster på sociala medier.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0