Bidenskandalen
Jack Dorsey.

"Valpåverkan": Twitters vd kallas till senaten för förhör

Publicerad 15 oktober 2020 kl 20.48

Media. Twitter anklagas för att helt öppet och fräckt försöka påverka resultatet av USA:s presidentval efter att ha censurerat ett explosivt avslöjande om Joe Biden. Nu kallas Twitters vd, vänsteraktivisten Jack Dorsey, till en utfrågning om agerandet i senaten.
– Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan som pågår, säger senator Ted Cruz.

Dela artikeln

Det var på onsdagen som New York Post – en av mycket få tidningar i USA som stöder president Donald Trump – publicerade sitt avslöjande om Joe Bidens son Hunter Biden.

Mejl från en dator som Hunter Biden hade lämnat in till reparation visar att Joe Biden tidigare ljugit om att han inte haft något att göra med den kokainmissbrukande sonens märkliga och synnerligen välavlönade karriär som styrelseledamot i det ukrainska gasbolaget Burisma. Av mejlen framgick att Joe Biden i själva verket hade träffat en ukrainsk kollega till sonen under tiden som vicepresident. I mejlen diskuterades också hur Bidens "inflytande" kunde utnyttjas för att stoppa en brottsutredning av gasbolaget.

Joe Biden har tidigare öppet skrutit om hur han som vicepresident genom utpressning lyckades få den ukrainska regeringen att sparka åklagaren Viktor Shokin, som utredde Burismas korruption.

Både Twitter och Facebook valde på onsdagen att omedelbart censurera avslöjandet. Facebook nöjde sig med att strypa spridningen av uppgifterna, medan Twitter helt och hållet blockerade samtliga användare från att posta länkar till artikeln i New York Post. Personer som ändå skrev om uppgifterna – som Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany – fick sina konton avstängda.

Twitter har i efterhand motiverat den kraftiga censuren med att avslöjandet innehöll "hackat" och "skadligt" material.

Republikanerna i den amerikanska senatens justitieutskott tänker nu kalla Twitters vd Jack Dorsey till en utfrågning om agerandet nästa fredag, rapporterar New York Post.

– Det här är valpåverkan och vi är 19 dagar från ett val. Detta saknar motstycke i demokratins historia och vi vill veta vad fan det är som pågår, säger den republikanske senatorn Ted Cruz.

En annan senator, Josh Hawley, har varit ännu skarpare i sin kritik mot Twitters censur och har begärt att företaget ska utredas av den federala valmyndigheten FEC för sitt försök att gynna Joe Biden.

– USA:s mäktigaste monopol försöker kontrollera nyheterna och lägga sig i ett federalt val, konstaterar Hawley.

Republikanerna i kongressen har tidigare fått hård kritik, bland annat av Fox News-programledaren Tucker Carlson, för bara låtsas att de försöker göra något åt den systematiska censuren av högerröster på sociala medier.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Media

SVT frias efter att ha kallat ukrainskor prostituerade

"Det kanske mest märks på typ bordellerna.". Över hundra personer anmälde inslaget – men "den vidsträckta yttrandefriheten" gäller.0 

Hanna Stjärne slutar som vd för SVT

Går till Nobelstiftelsen.. "Tacksam över att ha fått leda SVT under de här speciella åren."0 

TV4 anmäls till "relevanta instanser", enligt Åkesson. "Är det någon i denna soppa som har spridit desinformation så är det Kalla fakta."0 

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0