Foto: Danila Panfilov

Vänster sida din skönaste sida

Publicerad 12 maj 2012 kl 11.00

Vetenskap.Vänster sida av människors ansikte är mer tilltalande, om man får tro forskare från Wake Forest University i USA. De menar att det beror på att man visar mer känslor på vänster ansiktshalva.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har låtit försökspersoner titta på bilder av ett tjog män och kvinnor, som blivit fotograferade i antingen höger eller vänsterprofil. Fotografierna togs med två kameror samtidigt från båda sidor, så att ansiktsuttrycken inte skulle variera mellan höger- och vänsterprofil. I vissa fall spegelvändes bilderna så att högerprofil blev vänsterprofil och tvärt om.

Vänsterprofil mest tilltalande
Försökspersonerna fick se 80 fotografier på de tjugo personerna och bedömma hur "tilltalande" varje bild var. Det visade sig att försökspersonerna tyckte att bilder i vänsterprofil var mer tilltalande, även om vänsterprofilen hade spegelvänts och blivit "högerprofil".

Forskarna förklarar.

"Våra resultat antyder att vänster del av ansiktet visar mer känslor, vilket försökspersonerna finner mer tilltalande. Dessa rön ger stöd för teorin att högersidan av hjärnan, som kontrollerar vänster sida av ansiktet, dominerar i känslomässiga ansiktsuttryck", skriver Kelsey Blackburn och James Schirillo i sin rapport.

"Att vänsterprofilen är mer tilltalande bekräftades också av pupillstorleken på försökspersonerna. Pupillstorleken är ett tillförlitligt mått på undermedvetet intresse", fortsätter de.

Inga stora skillnader
Skillnaderna mellan hur tilltalande höger- respektive vänster profil framstår är inte stora, så den med skönhetsfläckar på vänster kind behöver absolut inte oroa sig. Man kan med gott mod fortsätta fotografera sig i högerprofil.

Likväl framkommer det i rapporten att i en undersökning utförd av andra forskare på 1474 porträtt på västeuropéer så visade 64 procent sin vänstra profil, vilket ju insinuerar att man hellre väljer ut bilder på sig själv i vänsterprofil.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Sovjet-kartan visar: Sverige ett kärnvapenslagfält om tredje världskriget brutit ut. Nysläppta dokumentet: Götaland bas för atombomber.0 Plus