Peter Springare
Mårten Schultz startade gruppen "Stå upp för Peter Stormare".

Vänstergrupp på Facebook hånar Peter Springares anhängare

Publicerad 18 februari 2017 kl 14.30
Av Mattias Albinsson

Media. En ny grupp på Facebook som samlar Sveriges medie­elit hånar Peter Springares anhängare. Gruppen har startats av juridikprofessorn Mårten Schultz och har drygt tusen medlemmar.
– Det är skämtsamt trams. Det är rätt upp och ned trams, förklarar han för Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin, Miljöpartiets tidigare partisekreterare Anders Wallner, chefen för Aftonbladets bloggsatsning Politism Eric Rosén, LO-pampen Jenny Bengtsson, SVT-profilen Po Tidholm, tidningen Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala, Expressen­journalisten Andreas Häggström, Magasinet Arenas chefredaktör Björn Werner, Nyheter24-profilen Hanna Fridén...

Listan över vänster­profiler som gått med i den nystartade Facebook­gruppen "Stå upp för Peter Stormare" tar aldrig slut. Här samlas Sveriges medie- och kultur­elit för att raljera över dem som öppet visar polisen Peter Springare sitt stöd sedan han talat ut om våldsbrottsligheten i Örebro. Namnet på gruppen, där Peter Springare bytts ut mot skådespelaren Peter Stormare, syftar på att någon i den grupp man vill göra sig lustig över skrev fel namn i ett inlägg.

– Den anspelar på att det var någon som pratade om Peter Springare men skrev fel i något sammanhang. Jag har själv inte varit inne i Peter Springare-gruppen men jag har läst i tidningarna att den blev svinstor på en gång med flera hundra tusen medlemmar, berättar gruppens initiativ­tagare Mårten Schultz för Fria Tider.

Många av de medie­personligheter som postar inlägg i gruppen skriver infantila inlägg med många stavfel. Schultz säger att han inte tycker att man hånar människor med läs- och skriv­svårigheter med sådana inlägg.

– Jag har inte läst vad alla har skrivit eller vad de har för avsikter alls. Är det någon du menar som du tycker raljerar över människor med funktionshinder? frågar han sig retoriskt.

Om man läser igenom inläggen handlar det mycket om att medvetet stava fel på vissa ord?
– Men det är väl inget fel att stava fel på ett ord? Det gör vi alla på internet. Om man skriver fort så blir det fel det är en slags digital jargong. Jag hoppas verkligen inte att någon tar vid sig av det.

Schultz hoppas heller inte att gruppen, som lockar inte minst medieprofiler på vänsterkanten, förstärker bilden av ett "PK-etablissemang" och på så sätt får en omvänd effekt.

– Jag har verkligen ingen ambition att göra mig lustig över någon alls. Det är mer ett sätt att skämta kring en jargong som förekommer i vissa digitala sammanhang. Jag har ingen synpunkt på vilka som går med, jag säger ja till alla som vill gå med, säger han och tillägger:

– Det är skoj att skämta om Facebook­dynamiken. Jag har inte läst allt som skrivits för det har varit sådan aktivitet, men tonfallet har vad jag har sett bara varit lättsamt och tramsigt. Till skillnad från andra grupper, där det ofta finns hånfulla eller elaka kommentarer så har jag inte sett några sådana.

Uppdatering: Efter att denna artikel skrevs har gruppen "Stå upp för Peter Stormare" låsts så ingen utifrån ska kunna se vad som skrivs i den. Dessutom har Fria Tiders journalist nekats att gå med i gruppen och blockerats från att se den.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.