Peter Wolodarski försvarar annonseringen.

" />

Peter Wolodarski försvarar annonseringen.

" />

Peter Wolodarski försvarar annonseringen.

" />
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski försvarar annonsen inför vänsterkritiken. (Foto: Frankie Fouganthin/CC)

Vänstervrede efter invandringskritisk bokannons i DN

Publicerad 8 december 2013 kl 23.47

Media.Kritiken lät inte vänta på sig efter att Dagens Nyheter i söndagens tidning publicerade en annons om Debattförlagets bok ”Invandring och mörkläggning”. Nu jämför ledande vänsterprofiler tidningen med nazister.

Gilla artikeln på Facebook

"Invandring och mörkläggning" är skriven av professor Karl-Olov Arnstberg och journalisten Gunnar Sandelin och har toppat listorna över politisk litteratur.

Arnstberg har berättat att boken blivit en framgång trots att den överhuvudtaget inte recenserats av svenska tidningar, bortsett från en mycket fientlig anmälan i Aftonbladet. Och upprördheten blev stor när bokförlaget annonserade i DN.

"Fick morgonkaffet i halsen när jag såg den försåtliga och otäcka rasistbokannonsen på en helsida i dagens DN", skriver chefredaktören för Dagens Arbete Helle Klein, i ett hav av upprörda vänsterkommenter i sociala medier och tidningar.

Islamiska förbundets Omar Mustafa jämför DN:s publiceringsbeslut med nazisterna.

"När Goebbels sysslade med rasistisk hatpropaganda, tyckte han säkert att han höll på med yttrandefrihet", twittrar han.

"Ni kan ta er rasism och ni på DN era annonspengar och köra upp dom i röven", konstaterar den kurdiske nationalisten och komikern Özz Nujen.

"Annonsens utformning uttrycker en ovilja och ett motstånd mot det som uppfattas som främmande och annonsen blir därför främlingsfientlig", skriver statsvetaren Ulf Bjereld, på sin blogg.

"Idag var dagen då alla människor med en i icke-rasistisk människosyn kände ilska och besvikelse över DN medan rasister ryggdunkande och hyllade tidningen", skriver den islamska konvertiten och debattörskan Carolina Moberg Farraj, som kommer att tala vid en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm under måndagen, som anordnas med anledning av annonsen.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski försvarar sig med att annonsen höll för en faktagranskning och att tidningen bör låta flera röster komma till tals i debatten.

"Vi har utifrån vår liberala tradition en generös annonspolicy, som även omfattar ståndpunkter som är skilda från DN:s", skriver han till svars.

Flera vänsterdebattörer menar dock att Wolodarski hycklar, och pekar på att han för bara några dagar sedan deltog i ett liberalt drev som fick nätbokhandeln Adlibris att ta bort den antisemitiska boken Sions vises protokoll ur sitt sortiment efter hot om bojkott.

"Ser ni inte skillnaden mellan denna annons och Sions vises protokoll? Seriöst?" skrev chefredaktören som svar på kritiken på Twitter.

Den kritiserade annonsen:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.