Ur DN

Vartannat barn i Rinkeby har särskolebehov

Publicerad 19 juni 2012 kl 12.47

Inrikes.I stadsdelen Rinkeby-Tensta finns ingen särförskola, eftersom föräldrarna vägrar placera sina barn där. Men i den invandrartäta stadsdelen har hälften av barnen behov av särskilt stöd, skriver DN Stockholm i sin pappersupplaga.

Gilla artikeln på Facebook

I Rinkeby-Tensta uppskattas hälften av barnen ha behov av stöd tillfälligt eller varaktigt. Men eftersom föräldrarna vägrar lämna barnen till särförskola så får skattebetalarna istället finansiera ett så kallat "centralt resursteam" med specialpedagoger och kuratorer.

Även mångkulturella Skärholmen har liknande problem.

–?I dagsläget kan vi se en ökning av barn med diagnoser i förskoleåldern. En stor ökning av autism­spektrum­störningar, men även andra diagnoser som ADHD, utvecklingsstörning, Downs syndrom och många fler. Vi ser också en ökning av barn som får fler än en diagnos, säger Marita Gullstrand, förskolechef i Skärholmen, till DN Stockholm.

DN skriver inte varför förekomsten av utvecklingsstörningar är högre i mångkulturella områden. Forskare hävdar att det beror på inavel, men Fria Tider vill mot bakgrund av den senaste tidens rättsutveckling på yttrandefrihetsområdet tydliggöra att vi inte tar ställning till riktigheten i dessa vetenskapliga fakta. En studie som genomfördes i invandrartäta Botkyrka kommun 1998 visade emellertid att invandrarbarn från icke-vita nationer i dubbelt så hög grad led av svår mental retardation (IQ lägre än 50) som vita barn i samma kommun. Studien fann att förklaringen troligen var inavel, då många inavlade invandrare från främst Mellanöstern hade bosatt sig i området. Några familjer hade dessutom fler än ett retarderat barn och bland dessa förelåg kusingifte i hälften av fallen.

Enligt en artikel i Läkartidningen, där studien från Botkyrka refereras, skiljer sig graden av inavel från obefintlig (i till exempel de nordiska länderna) till helt dominerande i vissa andra länder på sydligare breddgrader. Utmärkande för Mellanöstern är en hög grad av inavel i de flesta befolkningsgrupper. I Pakistan rapporteras inavel förekomma i 46 procent av äktenskapen. I Libanon rapporteras 25 procent, i Jordanien i 67 procent och i Turkiet i 35 procent.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Fas 2-testad medicin lurar covid-19 angripa fejkceller

KI-studie ger lovande resultat.. Ett redan testat läkemedel ska nu prövas skarpt mot covid-19.0 

Våldtog man med kofot och klippte av hans tår

"Låg bland sopsäckar.". Norrländska duon fotade när offret led.0 Plus

Tredje världen dominerade i mars. Så här mycket outbildad "arbetskraft" importerade Migrationsverket under månaden.0 Plus

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0