Faksimil: Annons

Värmländsk by kan få rekordstort flyktingslott

Publicerad 8 september 2012 kl 23.20

Inrikes.Migrationsverket kan komma att ta över gigantiska Glava gästgård i Arvika i syfte att erbjuda ett ståndsmässigt boende för runt hundra romer och araber. Om affären blir av kommer fastigheten att bli det största och mest exklusiva flyktingslottet hittills.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Värmlands Folkblad har pampiga Glava gästgård varit till salu länge och annonsen på Hemnet har nästan tre månader på nacken. Flera personer ska ha visat intresse för att köpa den enorma fastigheten, med totalt 3 500 kvadratmeter boendeyta.

– Så sent som i tisdags hade vi ännu en visning, säger mäklaren vid Fastighetsbyrån till VF. Enligt tidningen har en norsk budgivare redan bjudit över sig själv för att försäkra sig om inventarierna.

Förutom den enorma boendeytan ingår 133 522 kvadratmeter mark i fastigheten, vilket skulle göra flyktingslottet till den största asylanläggningen i sitt slag. Betydligt större än exklusiva Westsura asylherrgård utanför Surahammar, Lilla Tjärby i Laholm, flyktingslottet Gärdshyttan i Askersund, Ströms Slott i Lilla Edet och transitboendet Björkudden i Solna.

Trots den höga standarden är kommunalrådet Claes Pettersson (S) inte övertygad om att asylsökarna kommer att vara nöjda med boendet. Han tycker därför att man bör satsa på något bättre.

– Glava ligger tre mil från Arvika och många som kommer är vana vid storstäder, säger han till NWT.se.

S-politikern anser att skolgången och socialtjänsten är ett problem när fastigheten ligger så långt bort från en tätort. Han oroar sig också över säkerheten, då det kommer ta lång tid för polisen att åka ut om det skulle bli oroligheter på flyktingslottet. På andra flyktingslott har bråk och oroligheter varit regel snarare än undantag och på Westsura herrgård och Gärdshyttans flyktingslott har våldtäkter mot svenska småflickor, stenkastning mot poliser, upplopp, misshandel av personalen och mordbränder hunnit inträffa bara i år.

Enligt källor till NWT är det den skattefinansierade välfärdsföretagaren Christer Andersson som funderar på att etablera ett flyktingboende på slottet. Själv förnekar han uppgifterna men Migrationsverkets enhetschef Tolle Furegår säger till NWT att såvitt verket vet står Andersson i begrepp att köpa slottet.


Faksimil: Annons  I mäklarens annons visas en enorm anläggning med 13 ha mark och fyra annex samt stall.

De nuvarande ägarna har renoverat slottet, byggt 1908, till modern standard. I bostads­annonsen kan man läsa att det på markplan finns en pub samt frukostmatsal med plats för 100 gäster. Det 300 kvadratmeter stora våningsplanet rymmer även ett fullt utrustat restaurangkök i modern standard. På andra våningen finns nio hotellrum och rum för konferenser. I källaren finns en relaxavdelning och spaanläggning medan tredje våningen ännu inte har renoverats.

Utöver den stora huvudbyggnaden finns hela fyra annex om vardera 500 kvadratmeter. Idag är de inredda som vandrarhem och hotell, men det finns även utrymme för bostad åt tjänstefolk. Utöver detta finns en loge på 375 kvadratmeter som idag är delvis inredd till festlokal. Det finns även en ridbana på de totalt 13 hektar stora ägorna.


Håkan Svensson/CC-BY-SA  Glava församling har strax över 900 invånare, varav runt 200 bor i småorten Glava.

Fastighetens storlek gör att ett mycket stort antal invandrare kan komma till Glava, en by med strax under 200 invånare. Enligt uppgifter till NWT rör det sig om runt 100 personer, i huvudsak romer och araber, som kan bli aktuellt att inkvartera. Glava är ett mycket litet samhälle med en skola som bara har 80 elever. Huruvida skolan kan ta emot invandrarbarnen är dock oklart.

– Om vi inte klarar skolgången har Migrationsverket sagt att de kan skicka ensamstående, säger kommundirektör Janåke Hermansson till NWT.se.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0