Vasaloppsåkare har superhälsa

Publicerad 5 februari 2020 kl 19.17

Hälsa. Ju snabbare en person åker Vasaloppet, desto lägre är risken för att få högt blodtryck – som räknas som en av de största riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och tidig död.. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.

Dela artikeln

Under flera år har forskare vid Uppsala universitet jämfört hälsan hos 206.889 Vasaloppsåkare med hälsan hos 505.542 personer från normalbefolkningen och tittat på bland annat risk för hjärtinfarkt, stroke och depression. De har kunnat visa att längdskidåkarna i samtliga studier har bättre hälsa än normalbefolkningen.

I den nya studien har forskarna undersökt om risken för högt blodtryck påverkas av om man åker Vasaloppet – ett längdskidlopp på 90 kilometer för både motionärer och elitåkare.

Tidigare studier av relationen mellan träning och fysisk aktivitet har visat att fysisk aktivitet skyddar mot högt blodtryck. Dessutom, om du redan är diagnostiserat med högt blodtryck kan du minska ditt blodtryck genom träning. Dock är dessa studier genomfört på personer med låga eller måttliga nivåer av fysisk aktivitet och effekten på blodtrycket på personer så vältränade att de kan genomföra ett Vasalopp var okänd.

Den nya studien visar att längdskidåkarna totalt sett hade 41 procents lägre risk för att utveckla högt blodtryck än normalbefolkningen. Det kan innebära att uthållighetsträning har en gynnsam effekt om man vill sänka risken för högt blodtryck och kan förklara en del av det man tidigare sett: att Vasaloppsåkare löper mindre risk för hjärtinfarkt och tidig död.

Det finns en mycket stark koppling mellan hur snabbt man genomförde loppet och risken för högt blodtryck.

– Den femtedel av längdskidåkarna som åkte snabbast hade 61 procent lägre risk att få högt blodtryck, jämfört med normalbefolkningen. Den femtedel av längdskidåkarna som var långsammast hade 26 procent lägre risk, vilket fortfarande är en stor minskning. De verkar som om att ju högre och mer intensiv träning du håller på med, desto bättre är det för dina artärer, säger Kasper Andersen, forskare vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och kardiolog vid Akademiska sjukhuset, i ett pressutskick.

Däremot hade antalet lopp som man genomfört mindre betydelse för risken för högt blodtryck. Det här tolkas som att högintensiv träning har gynnsamma effekter på blodkärlen och studien föreslår att höga träningsnivåer leder till mycket lägre risk för högt blodtryck.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.