Peter Dutton.

Vill ta emot förföljda vita från Sydafrika – kallas rasist

Publicerad 18 mars 2018 kl 08.48

Utrikes. Australiens inrikesminister Peter Dutton har föreslagit snabbspår för invandring av vita farmare som utsätts för systematiska och bestialiska förföljelser i Sydafrika. Nu anklagas han för rasism – och den svarta regimen i Sydafrika kräver att han ska ta tillbaka erbjudandet.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan meddelade Peter Dutton att regeringen i Australien tittar på olika möjligheter att ge snabbspår till visum för vita människor från Sydafrika.

– Om man tittar på bilderna, läser reportagen och hör berättelserna så ser man att de står inför en fruktansvärd situation, sade Dutton enligt The Guardian.

Den australiske inrikesministern syftade på den systematiska och våldsamma förföljelse som de vita farmarna utsätts för – inte bara från mordiska svarta mobbar utan även direkt från regimen, som kontrolleras av svarta vänsterextremister.

Sydafrikas nye president Cyril Ramaphosa för en politik som går ut på att staten ska tvångsomhänderta vita farmares egendom och ge den till svarta, skriver The Guardian. Detta har lett till att det lågintensiva folkmordet på vita i Sydafrika har intensifierats – enligt rapporter mördas i snitt en vit farmare varje vecka. De vita utsätts även för systematisk tortyr och våldtäkter.

– Utifrån det jag har sett behöver de hjälp från ett civiliserat land som vårt, sade Peter Dutton vidare.

Han konstaterade också att gruppen vita farmare utgörs av hårt arbetande människor som skulle bidra mycket till Australien.

– Vi vill att människor som vill komma hit följer våra lagar, integrerar sig i vårt samhälle, jobbar hårt och inte lever på bidrag. Och jag tror att dessa människor förtjänar särskild uppmärksamhet.

Utspelet väckte starka reaktioner från den sydafrikanska regimen. Utrikesdepartementet kräver att Dutton ska dra tillbaka sitt uttalande, som kallas "tragiskt" och "beklagligt", enligt The Guardian.

I Australien går samtidigt oppositionspolitiker på vänsterkanten ännu längre – och anklagar Peter Dutton för att vara "rasist".

– Killen är en fullblodsrasist, säger exempelvis miljöpartiets ledare Richard Di Natale enligt The Guardian.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har hittills varken kritiserat eller uttryckligen visat sitt stöd för Duttons uttalanden om Sydafrika.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Swebbtv stoppade på Youtube – igen

Publicerade vetenskapligt inslag om covid-19. Befarar att kanalen snart kommer raderas helt: "Uppenbar risk."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0