Vitryska statsmedier har publicerat bilder som ska visa att Raman Pratasevitj deltar i den ukrainska Azovbataljonen.

Vitryssland: Pratasevitj vapentränades i ukrainskt naziförband

Publicerad 29 maj 2021 kl 11.33

Utrikes. Den vitryska oppositionsprofilen Raman Pratasevitj pekas av den vitryska regeringen ut som legosoldat i den kontroversiella Azovbataljonen, som rekryterat utländska nynazister för att slåss mot proryska rebeller. Dagstidningen Sovetskaya Belorussiya – Belarus' Segodnya (SB), som i väst betraktas som ett propagandaorgan för landets regim, har senaste dagarna publicerat ett flertal artiklar med anklagelser mot Pratasevitj.

Gilla artikeln på Facebook

Pratasevitj greps av vitrysk polis i söndags under dramatiska omständigheter sedan det Ryanair-plan han var ombord på tvingats landa i Minsk under en flygning genom vitryskt luftrum mellan Grekland och Litauen. Omständigheterna runt gripandet, och att Vitryssland skickade upp stridsflyg för att eskortera Ryaniar-planet till Minsk, har lett till diplomatisk kris mellan i synnerhet västvärlden och Vitryssland.

Den 26-årige oppsitionsledaren är en av grundarna till mediekanalen Nexta, som använder Telegram och Youtube för att sprida sitt budskap. Kanalen har främst använts till att samordna massdemonstrationer och sprida videoklipp från de protester som hållits med anledningen av presidentvalet i Vitryssland förra året. Pratasevitj bor sedan 2019 i Polen och har deltagit i planerandet av demonstrationerna medan han befunnit sig i exil, efterlyst i sitt hemland.

Den vitryska regimen menar emellertid att de hade goda grunder för att gripa Raman Pratasevitj. I artiklar som publicerats i Sovetskaya Belorussiya – Belarus' Segodnya pekas han ut som "högerextremist" och "nazist". Bland annat har tidningen publicerat en bild på honom där han deltar som frivillig i den så kallade Azovbataljonen i Ukraina 2015. Azovbataljonen brukar i både Ryssland och väst beskrivas som ett högerextremt eller nynazistiskt paramilitärt förband verksamt i Ukraina sedan 2014.

I en satirteckning publicerad av den regimvänliga tidningen gör Stepan Putilo, den andra personen i den duo som grundade Nexta, Hitlerhälsning med Pratasevitj i förgrunden. "Framför oss står inte en 'journalist' överhuvudtaget", hävdar SB när de beskriver Pratasevitj, "men en, trots hans ungdom, väldigt erfaren legosoldat som slåss i fronten av informationskriget och som är ansvarig för att organisera och styra över de destruktiva massdemonstrationerna."

Den vitryska tidningen tillbakavisar samtidigt alla anklagelser om att Vitryssland är "luftpirater" och hävdar att gripandet förra söndagen gick korrekt till och följde internationella konventioner.

Flyg mellan Sverige och Vitryssland förbjuds


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.