Flyg mellan Sverige och Vitryssland förbjuds

Publicerad 26 maj 2021 kl 07.09

Inrikes. Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för vitryska Belavia-Belarusian Airlines för flygningar mellan Sverige och Vitryssland.

Gilla artikeln på Facebook

Orsaken är enligt myndigheten "oklarheter kring en flygincident i Belarus (Vitryssland, reds anm) den 23 maj och säkerheten för den civila luftfarten".

– Det är ett beslut i förebyggande syfte. Under rådande läge ser vi inte en garanterat säker trafikledning. Därför väljer vi att agera, säger Gunnar Ljungberg, direktör för avdelningen för sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Ett flygplan som var på väg från Grekland till Litauen tvingades att landa på flygplatsen i Minsk i Vitryssland den 23 maj 2020. Oppositionsfiguren Raman Pratasevitj, som var ombord på planet, greps enligt medieuppgifter.

Med hänvisning till "oklarheter kring incidenten och informationsläget i allmänhet" har Transportstyrelsen beslutat att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Belavia-Belarusian Airlines.

Beslutet innebär att flygningar mellan Sverige och Vitryssland tillfälligt stoppas.

– Vi är väl medvetna om att detta kan skapa problem för resenärer. Men passagerarnas säkerhet är viktigast och vi har därför beslutat att tillfälligt stoppa flygningarna. Vi följer utvecklingen av säkerhetsläget för den civila luftfarten i Belarus och regionen, säger Gunnar Ljungberg.

Transportstyrelsen rekommenderar berörda resenärer att kontakta sina flygbolag. Konsumentverket är den myndighet som ansvarar för passagerares rättigheter


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0